TÁLALÓBAN: BOR + 1

boroscsirkeHa kampányolni szeretnék az egészséges ételek mellett, nem lenne jobb választásom a mainál, holott egy nem túl bonyolult tepsis csirkecomb receptről van szó, mely nyugodt szívvel kezdőknek is ajánlható.

Van benne vörösbor, amiről tudjuk, hogy mérsékli az érelmeszesedés kialakulását, csökkenti a szívinfarktus rizikóját. Van benne fokhagyma a vérnyomás és a koleszterincsökkentés természetes bajnoka, nem beszélve az emlékezetjavító, élénkítő hatású rozmaringról. Természetesen nem erről van szó, ez egy jó ízű télvégi fogásról. Az  Infórádió adásában elhangzott boros recepteket megtalálják a  mellékelt Tálaló linkre kattintva.

 

Boros pácban érlelt fokhagymás csirkecombok

Hozzávalók:

8-10 csirke felsőcomb vagy 4-5 csirkecomb

5-6 ág rozmaring

2 biocitrom,

4 fej fokhagyma,

80 dkg burgonya

a páchoz:

4 evőkanál vörösbor

8 evőkanál olaj

2 kiskanál mustár

a tepsi kikenéséhez: olaj

Először  a pácot készítjük el. Ehhez a bort, az olajat a mustárral és egy kevés sóval összekeverjük, majd a combokat körös-körül jól bekenjük vele és egy jól záródó edénybe rakjuk.  A rozmaringszálakat közéjük fektetjük. A citromokat jól megmossuk, félbevágjuk (levét egy kissé ki is nyomkodjuk), a húsdarabok közé dugjuk, majd legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük pácolódni.

Sütés előtt a burgonyát alaposan megmosva, nagyobb cikkekre vágva egy olajjal kikent tepsibe, vagy tűzálló tálba  terítjük, a csirkedarabokat ráfektetjük. A páclével leöntjük úgy, hogy a citromdarabokat és rozmaringot is  a tepsibe kerüljenek.. A fokhagymafejeket megmossuk, de nem hámozzuk meg, nem szedjük gerezdjeire, hanem egészben a húsdarabok közé rakjuk. 200°C-os sütőben (légkeveréses sütőben180°C-on) kb.1 órán át sütjük. Akkor jó, ha a burgonya és a hús megpuhult a teteje ropogósra sült.

 

Elkészítési ideje: 1 óra 15 perc + pácolás

 

 

Tipp:

  • A sült fokhagymát mindenki a tányérján bonthatja ki héjából, a belseje puha, íze kevésbé átható lesz, mint a frissé.
  • A pácoláshoz a húst üveg vagy porcelán tálba tegyük, sose használjunk műanyag és fémedényeket.
  • A boros pácokban a bort helyettesíthetjük borecettel.
  • A maradék pácot locsoljuk a sütésre váró húsra, soha ne tegyük el, mert nyers hússal érintkezett, tele van baktériumokkal.
  • A rozmaring átvészeli a telet, különösen, ha olyan enyhe, mint az idei, bártan lehet vele a pácunkat ízesíteni.