Csirke burokban, vele sült zöldségekkel
A “mind ” diéta szerint hetente legalább kétszer kellene csirke- vagy pulykahúst ennünk, s miután a zsiradékban sütést kerülnünk kell, így a sütőzacskó használatát ajánlja. Jómagam nagyon kedvelem a sütőzacskót, nincs ennél egyszerűbb ételkészítés : csak fogjuk a csirkedarabokat, a zöldségekből , amit van otthon, beledugjuk, megfűszerezzük, és magától elkészül a sütőben. Ez így igaz, de az alapos fűszerezésre azért gondolni kell, és végén mindenképp meg kell pirítani, mert attól lesz finom pecsenye ízű. A sok zöldség miatt más köret nem is kell hozzá, a savanyúságot pedig a vele sült alma pótolja, és még valami: ez nem gyorsétel, csak egyszerűen elkészíthető, időt kell adni neki…
Hozzávalók (2 személyre):
- 2-3 csirkecomb
- őrölt bors, majoránna
- olívaolaj
- 2-3 közepes édes burgonya
- 2-3 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 vöröshagyma
- fél fej karalábé
- negyed zellergumó
- 1 alma
A csirkecombokat mossuk, és sóval, borssal, majoránnával alaposan bedörzsöljük, félretesszük, amíg a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret , a karalábét meghámozzuk, majd ujjnyi hosszú és vastagságú darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, elnegyedeljük , az almát négyfelé vágjuk, és magházát eltávolítjuk. A csirkecombokat olívaolajjal lekenjük, és sütőzacskóba fektetjük, a feldarabolt zöldségeket köré rakjuk, jól megsózzuk, és a zacskó száját a hozzá mellékelt záró szalaggal összekötözzük. Tepsibe, vagy olyan grillrácsra fektetjük, ami alatt tepsi van, és a zacskót néhány helyen hústűvel megszurkáljuk, hogy a sütés közben a keletkező gőz, szét ne vesse. Sütőbe toljuk, és 1 80°C-on bő 1 órán át sütjük. Ezután, a zacskó tetejét felvágjuk, szétnyitjuk, és a húst meg a zöldséget hagyjuk megpirulni. Az alatta keletező pecsenyelével meg is locsolhatjuk, de óvatosan kell mozgatni, mert a zacskó könnyen szakad, ilyenkor jó, ha tepsi van alatta.