Főtt-nyers leves
A MIND diétában a kutatók azt javasolják, hogy hetente minimum 6 alkalommal fogyasszunk zöldségeket, elsősorban a zöld színűeket. Az alábbi recept megfelel ennek a feltételnek, van benne zöldhagyma és zöldpetrezselyem, alkalmasint friss kapor, ráadásul sárgarépa, cékla is, és ezek nem akárhogyan, hanem mind nyersen kerülnek a levesünkbe. Mindössze a sűrűségét adó krumplit kell megfőzni, innen a neve is: főtt-nyers leves. A receptet Kisa Judit dietetikus munkatársamtól tanultam több mint egy évtizede, azóta gyakori vendég az asztalunkon. Ezt a rafináltan egyszerű, kellemesen selymes és játékosan színes levest még a gyerekek is szívesen megeszik, nem beszélve a tudatosan táplálkozó felnőttekről.
Hozzávalók (4 személyre):
- 40 dkg krumpli
- 2 csapott kiskanál só
- 2 dl tejföl
- 2-3 evőkanál tartósítószer nélküli mustár
- citromlé
- 3-4 szál zöldhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej cékla
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és kockákra vágva bő 1 liter sós vízben puhára főzzük. Ha kissé kihűlt, turmixoljuk, a tejföllel simára keverjük, a mustárral, a citromlével ízesítjük, ha kell, még utána is sózhatjuk. Tálaláskor a leveses tányérokba apróra vágott zöldhagymát, megmosott, meghámozott, finomra reszelt sárgarépát és céklát halmozunk. A levest rámerjük, még étvágygerjesztőbb lesz, ha a tetejére is szórunk ezekből. A látványt és az ízeket a friss, apróra vágott petrezselyem, vagy ha van kapor, még tovább fokozza.