Főtt-nyers leves

A MIND diétában  a kutatók  azt javasolják, hogy  hetente minimum 6 alkalommal  fogyasszunk zöldségeket, elsősorban  a zöld színűeket.  Az alábbi recept  megfelel ennek a feltételnek, van benne zöldhagyma és zöldpetrezselyem, alkalmasint  friss kapor,  ráadásul    sárgarépa, cékla is, és  ezek nem akárhogyan, hanem  mind nyersen kerülnek a levesünkbe.  Mindössze a sűrűségét adó krumplit kell megfőzni, innen a neve is:  főtt-nyers leves.  A receptet  Kisa Judit   dietetikus  munkatársamtól  tanultam több mint egy évtizede,  azóta gyakori vendég az asztalunkon. Ezt  a rafináltan egyszerű, kellemesen selymes és játékosan színes  levest még a  gyerekek is szívesen megeszik, nem beszélve a tudatosan táplálkozó felnőttekről.  

Hozzávalók (4 személyre):

  •  40 dkg  krumpli
  • 2 csapott kiskanál só
  •  2 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál tartósítószer nélküli mustár
  • citromlé
  • 3-4 szál zöldhagyma
  •  2 szál sárgarépa
  •  1 fej cékla

A krumplit  meghámozzuk, megmossuk, és kockákra vágva bő 1 liter sós vízben puhára főzzük. Ha kissé kihűlt, turmixoljuk, a tejföllel simára keverjük, a mustárral, a citromlével ízesítjük, ha kell, még utána is sózhatjuk. Tálaláskor a leveses tányérokba apróra vágott zöldhagymát, megmosott, meghámozott, finomra reszelt sárgarépát és céklát halmozunk. A levest rámerjük, még étvágygerjesztőbb lesz, ha  a tetejére is szórunk ezekből. A látványt  és az ízeket  a  friss, apróra vágott  petrezselyem,   vagy ha van kapor, még tovább  fokozza.