Zelleres, almás céklasaláta
Szürke, barátságtalan napokon nincs jobb kedvcsináló étel a céklánál. Hihetetlenül gazdag folsavtartalma ugyanis serkenti a hormonok, többek között a jó közérzetért felelős dopamin és noradrenalin termelését. A neurobiológusok szerint enélkül nincs boldogságérzés, eufória. A vörös szín stimulálja az idegrendszert, javítja a keringést, biztonságérzetet ad, maga az élet színe. Jómagam nagy céklarajongó vagyok, és különösen a zelleres, almás ,változatát szeretem. Kevesen ismerik, pedig szép is, jó is, vendégeknek még meglepetés is lehet. Mindenféle hagyományos rizs és burgonya köretet kiválthat.
Zelleres, almás céklasaláta
Hozzávalók (4 személyre):
- 40 dkg cékla
- 30 dkg zellergumó
- 1-2 alma
- almaecet
- só, porcukorTálalás előtt fél nappal a céklát és a meghámozott zellert külön-külön megfőzzük. Ha a gumók kissé kihűltek, a céklát is meghámozzuk, majd ezt is és a zellert is fél kisujjnyi méretű hasábokra vágjuk. Almaecettel, sóval, porcukorral annyi salátalevet készítünk, hogy külön-külön mindkettőt ellepje. Tálalás előtt az almát meghámozzuk és hasonló méretű hasábokra vágjuk, és citrommal megöntözzük, nehogy megbarnuljon. A háromféle hozzávalót egy mély salátástálban óvatosan összekeverjük, majd a cékla és a zeller salátalevét összeöntjük, és annyira egészítjük ki, hogy az összes hozzávalót ellepje. Ha kell, utána ízesítjük, és a salátára öntjük. Az almát mindig a tálalás előtt adjuk hozzá, hogy a színe és a friss íze érvényesüljön. A zeller és alma mennyiségét ízlésünk szerint változtathatjuk, de az alap az ecetes a cékla maradjon.