Zelleres, almás céklasaláta

Szürke, barátságtalan napokon nincs jobb kedvcsináló  étel a céklánál. Hihetetlenül gazdag folsavtartalma  ugyanis serkenti a hormonok, többek között a jó közérzetért felelős dopamin és noradrenalin termelését. A neurobiológusok szerint enélkül nincs boldogságérzés, eufória. A vörös szín stimulálja az idegrendszert, javítja a keringést, biztonságérzetet ad, maga az élet színe. Jómagam nagy céklarajongó vagyok,  és különösen  a zelleres, almás ,változatát szeretem.  Kevesen ismerik, pedig  szép is, jó is, vendégeknek még meglepetés  is lehet. Mindenféle hagyományos  rizs és burgonya köretet kiválthat.

Zelleres, almás céklasaláta

Hozzávalók (4 személyre):

  • 40 dkg cékla
  • 30 dkg zellergumó
  • 1-2  alma
  • almaecet
  • só, porcukorTálalás előtt fél nappal a céklát és a meghámozott zellert külön-külön megfőzzük. Ha a gumók  kissé kihűltek, a céklát is meghámozzuk, majd ezt is és a zellert is fél kisujjnyi méretű hasábokra vágjuk.  Almaecettel, sóval, porcukorral annyi salátalevet készítünk, hogy külön-külön mindkettőt ellepje. Tálalás előtt az almát meghámozzuk  és hasonló méretű hasábokra vágjuk, és citrommal megöntözzük, nehogy megbarnuljon. A háromféle hozzávalót egy mély salátástálban óvatosan összekeverjük, majd a cékla és a zeller salátalevét összeöntjük, és annyira egészítjük ki, hogy az összes hozzávalót ellepje. Ha kell, utána ízesítjük, és a salátára öntjük.  Az almát mindig a tálalás előtt adjuk hozzá, hogy a színe és a friss íze érvényesüljön. A zeller és alma mennyiségét ízlésünk szerint változtathatjuk, de az alap az ecetes a cékla maradjon.