Nizzai saláta avagy ismerkedés a “mind” diétéval
Amikor legutóbb, már többedszerre, nem jutott eszembe egy régi ismerős neve, igazán megrendültem. Lehet, hogy romlik a memóriám? És ha igen, akkor most mit kell tennem? Memorizálni? Gyógyszereket szedni? Agytornába fogni? Sok mindenre gondoltam, de arra nem, hogy az evéssel is lehet ellene védekezni. Így találtam rá a mind diétára…
Egészen egyszerű változtatásokat javasol az étkezésben: bizonyos alapanyagok elhagyását, némelyek szorgalmazását. Nagyon örültem, hogy ezek közé tartozik az olívaolaj , a zöldsaláta, a tojás és a hal. Ezekkel már azonnal meg is van az első „mind” fogás, a nizzai saláta. Mondanom sem kell, ez nem a magyar értelemben vett saláta, sokkal inkább egy előétel, vagy könnyű vacsora fogás.
Nizzai saláta
Hozzávalók (4 személyre):
- 3 tojás
- 20 dkg friss vagy mélyhűtött zöldhüvelyű zöldbab
- 3 szál új hagyma
- 1 fej saláta (salátakeverék is jó)
- 5-6 kemény, koktél paradicsom
- 1 kis zöldpaprika
- fél fej lilahagyma
- 10 bazsalikomlevél
- 1 maréknyi fekete olajbogyó
- 1 nagyobb doboz natúr tonhal
- 12 szardellafilé
- … az öntethez:
- 1 kiskanál mustár
- 2 evőkanál vörösborecet
- 6 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
A nizzai saláta legtöbb összetevője friss, kivéve a tojásokat és a zöldbabot. Ezért a munkát a tojások és a bab megfőzésével kezdjük. (A valódi nizzai salátában nem zöldbab, hanem articsóka van, ha hozzájutunk, készítsük ezzel.) Amíg hűlnek, elkészítjük a salátaöntetet, amihez a mustárt, az ecettel, az olívaolajjal, sóval és borssal egy mély tálban alaposan összekeverjük. Az újhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és az öntethez adjuk. Ezt követően a paradicsomot elnegyedeljük, a zöldpaprikát kicsumázzuk és lilahagymával együtt vékonyan felkarikázzuk, a salátát megmossuk, kis darabokra tépkedjük, és az olajbogyóval meg a felaprított bazsalikommal együtt a salátaöntetbe forgatjuk. Végül a főtt, kihűlt zöldbabot, is hozzáadjuk. A megtisztított, kemény tojásokat negyedekre vágjuk, a tonhalat lecsepegtetjük, és a szardellával együtt közvetlenül tálalás előtt óvatosan a salátába forgatjuk. Ne hagyjuk állni, mert a zöldsaláta gyorsan összeesik..