Nizzai saláta avagy ismerkedés a “mind” diétéval

Amikor legutóbb, már többedszerre, nem jutott eszembe  egy régi ismerős neve,  igazán  megrendültem.  Lehet, hogy  romlik a memóriám?  És ha igen, akkor most mit kell tennem? Memorizálni? Gyógyszereket  szedni? Agytornába fogni?  Sok mindenre gondoltam, de arra nem, hogy  az evéssel  is lehet  ellene védekezni.  Így találtam rá a mind   diétára…

Egészen egyszerű változtatásokat javasol az  étkezésben: bizonyos alapanyagok  elhagyását, némelyek szorgalmazását. Nagyon örültem, hogy  ezek közé tartozik az olívaolaj , a zöldsaláta, a tojás és a hal.   Ezekkel  már  azonnal meg is van  az első  „mind”  fogás,  a nizzai saláta. Mondanom sem kell,  ez nem a magyar értelemben vett saláta, sokkal inkább egy  előétel, vagy könnyű  vacsora fogás.

 

Nizzai  saláta

Hozzávalók (4 személyre):

  • 3 tojás
  • 20 dkg  friss vagy mélyhűtött zöldhüvelyű zöldbab
  • 3 szál új hagyma
  • 1 fej saláta (salátakeverék is jó)
  •  5-6  kemény, koktél paradicsom
  • 1 kis zöldpaprika
  •  fél fej  lilahagyma
  • 10 bazsalikomlevél
  • 1 maréknyi fekete olajbogyó
  • 1 nagyobb  doboz natúr tonhal
  • 12 szardellafilé
  • … az öntethez:
  • 1 kiskanál mustár
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

A  nizzai saláta legtöbb  összetevője  friss,  kivéve a tojásokat és a zöldbabot.  Ezért a munkát a tojások és a bab megfőzésével kezdjük. (A valódi nizzai salátában nem zöldbab, hanem articsóka van, ha hozzájutunk, készítsük ezzel.)  Amíg hűlnek, elkészítjük a  salátaöntetet, amihez  a mustárt,  az  ecettel, az olívaolajjal, sóval és borssal  egy mély tálban alaposan összekeverjük. Az újhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és az öntethez adjuk. Ezt követően a paradicsomot  elnegyedeljük, a  zöldpaprikát kicsumázzuk és lilahagymával  együtt  vékonyan felkarikázzuk, a salátát megmossuk, kis darabokra tépkedjük,  és az olajbogyóval meg a felaprított  bazsalikommal együtt a salátaöntetbe forgatjuk. Végül a főtt, kihűlt  zöldbabot, is hozzáadjuk. A  megtisztított, kemény tojásokat negyedekre vágjuk, a tonhalat lecsepegtetjük,  és a szardellával együtt  közvetlenül tálalás  előtt  óvatosan a salátába forgatjuk. Ne hagyjuk állni, mert a zöldsaláta gyorsan összeesik..