Marokkói olívás csirke

Mostanában ismerkedünk a MIND- diétával, amiben az olívaolaj  elsődleges zsírforrásnak számít. Az a  javaslat, ha csak  tehetjük, készítsük ételeinket  olívaolajjal. Ami  pedig húsokat illeti,  igyekezzünk hetente legalább két alkalommal csirke-  vagy pulykahúst  enni. Ezúttal is  követem a javaslatokat, ma  egy marokkói ihletésű, a  mienktől eltérő ízvilágú, kicsit fűszeresebb, kicsit illatosabb fogást ajánlok. Elkészítése semmivel sem bonyolultabb, mint a mi paprikás csirkénké, viszont  eleget tesz a Mind diéta fontos  alapelvei közül kettőnek is:  csirkéből  és olívaolajjal   készül, ráadásul kétféle olajbogyó is kerül bele, ami  nem csak ízével , de látványával gazdagítja.  A diétának  megfelelően köretnek párolt barnarizst  kínáljunk mellé.

Marokkói olívás csirke

 Hozzávalók  (4 személyre):

  • 1 konyhakész csirke vagy 6-8 comb
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál só
  • 1 púpozott kiskanál currypor
  • 1 csapott kiskanál őrölt koriander
  • fél kiskanál őrölt kömény
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 kezeletlen, azaz bio citrom
  • 5-5 dkg kimagozott zöld és fekete olajbogyóA csirkét megmossuk, és mint a paprikás csirkéhez 8 részre vágjuk. Megsózzuk, a curryporral, az őrölt korianderrel és köménnyel minden darabot alaposan bedörzsölünk, és legalább egy fél óráig pácolódni hagyjuk. Ezután a megforrósított olajon körös-körül megpirítjuk, majd lecsöpögtetve tepsibe vagy lapos tűzálló tálba rakjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a hús elősütésénél megmaradt olajon kevergetve megfonnyasztjuk, és a csirkére kenjük. A citrom héját ráreszeljük, levét ráfacsarjuk, és a kétféle olajbogyót mellédobjuk. Kis pohárnyi vizet öntünk alá, és közepesen forró sütőben, fóliával letakarva, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) fél órán át sütjük. Ekkor a fóliát levesszük, és a sütést addig folytatjuk, amíg a hús teljesen meg nem puhult.

    Elkészítési ideje: 1 óra+ pácolás