Marokkói olívás csirke
Mostanában ismerkedünk a MIND- diétával, amiben az olívaolaj elsődleges zsírforrásnak számít. Az a javaslat, ha csak tehetjük, készítsük ételeinket olívaolajjal. Ami pedig húsokat illeti, igyekezzünk hetente legalább két alkalommal csirke- vagy pulykahúst enni. Ezúttal is követem a javaslatokat, ma egy marokkói ihletésű, a mienktől eltérő ízvilágú, kicsit fűszeresebb, kicsit illatosabb fogást ajánlok. Elkészítése semmivel sem bonyolultabb, mint a mi paprikás csirkénké, viszont eleget tesz a Mind diéta fontos alapelvei közül kettőnek is: csirkéből és olívaolajjal készül, ráadásul kétféle olajbogyó is kerül bele, ami nem csak ízével , de látványával gazdagítja. A diétának megfelelően köretnek párolt barnarizst kínáljunk mellé.
Marokkói olívás csirke
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 konyhakész csirke vagy 6-8 comb
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 kiskanál só
- 1 púpozott kiskanál currypor
- 1 csapott kiskanál őrölt koriander
- fél kiskanál őrölt kömény
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 kezeletlen, azaz bio citrom
- 5-5 dkg kimagozott zöld és fekete olajbogyóA csirkét megmossuk, és mint a paprikás csirkéhez 8 részre vágjuk. Megsózzuk, a curryporral, az őrölt korianderrel és köménnyel minden darabot alaposan bedörzsölünk, és legalább egy fél óráig pácolódni hagyjuk. Ezután a megforrósított olajon körös-körül megpirítjuk, majd lecsöpögtetve tepsibe vagy lapos tűzálló tálba rakjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a hús elősütésénél megmaradt olajon kevergetve megfonnyasztjuk, és a csirkére kenjük. A citrom héját ráreszeljük, levét ráfacsarjuk, és a kétféle olajbogyót mellédobjuk. Kis pohárnyi vizet öntünk alá, és közepesen forró sütőben, fóliával letakarva, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) fél órán át sütjük. Ekkor a fóliát levesszük, és a sütést addig folytatjuk, amíg a hús teljesen meg nem puhult.
Elkészítési ideje: 1 óra+ pácolás