HETI AJÁNLAT: APRÓ DŐLŐS POGÁCSA

apropogacsaA pogácsa a legjobb vendégváró, ha apró, akkor az igazi, mert egy falatra be lehet kapni. Jó pogácsát sütni kihívás. Ez egy régi kipróbált családi recept, ha pontosan követjük, biztos a siker. Nagyon finom és rengeteg pogácsa lesz a végeredmény.

Igaz a tésztáját előző nap össze kell állítani, és hajtogatni, de megéri a fáradtságot. Arról nevezetes, hogy a kis pogácsák sütés közben kinyílnak és eldőlnek. Olyan étvágygerjesztő hogy, azonnal be kell kapni néhányat.

 

 

Apró dőlős pogácsa

Hozzávalók:

75 dkg liszt

50 dkg margarin

2 dl tejföl

2 tojás

3 dkg só

3 dkg élesztő

Egy tálban összemorzsoljuk a lisztet a margarinnal és a sóval, majd egy másikban a tejfölt, a tojásokat és az élesztőt fakanállal elkeverjük. Ezután a kétféle masszát jól összegyúrjuk, belisztezett deszkán ujjnyi vastag, téglalapalakú tésztává nyújtjuk és összehajtogatjuk. A hajtogatás módja fontos: először fentről lefelé, majd balról jobbra, ezután alulról felfelé, végül jobbról balra kell hajtani a tésztát. A hajtogatást még kétszer megismételjük, majd a tésztacsomagot a hűtőszekrénybe tesszük, és másnapig hagyjuk pihenni. Sütés előtt ismét kinyújtjuk és még egyszer a fenti módon hajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét keresztben-hosszában késsel bekockázzuk, felvert tojással megkenjük, és kicsi 2 -2 és fél centis kerek formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsi rakosgatjuk, úgy hogy minden egyes pogácsát a két tenyerünk közé fogunk és egyet sodrunk rajta. Előmelegített forró 180°C fokos (légkeveréses sütőben 165°C) sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Végig tartsuk szemmel, nehogy megégjen.

Elkészítési ideje: 1 óra + a tészta pihentetése

Tipp:

  • Ez a sós sütemény napokig megtartja a frissességét.
  • Fent a hozzávalókból több tepsi pogácsa lesz, de lehet a mennyiséget felezni, vagy a kétharmadát venni.
  • Az élesztőt ebben az esetben nem kell megkeleszteni, csak összemorzsolni.