TÁLALÓBAN: WORCESTERSHIRE MÁRTÁSSAL ÍZESÍTETT FOGÁSOK + 1

A szardella és a tamarind mellett ecet, melasz, fokhagyma, vöröshagyma, szója, chili meg még ki tudná felsorolni, hányféle fűszer kombinációjából született ez a karakteres ételízesítő. Valljuk be, a Worcestershire mártást mi nem nagyon használjuk, pedig az alábbi példa szerint még egy egyszerű mártogatóst „feldobhat”.

Regénybe illó történetét a Gondolatok a konyhában menüpont alatt a Förtelmes lötty karrierje címmel elolvashatják. Az Infórádióban elhangozott recepteket a mellékelt TÁLALÓ linkre kattintva megtalálják.

 

 

 

Túrós, fűszeres mártogatós

Hozzávalók:

a mártáshoz:

1 csokor petrezselyem

1 csokor metélőhagyma

25 dkg túró

2 dl tejföl

1-2 kiskanál citromlé

só, frissen őrölt bors

néhány csepp Worcestershire mártás

1 csipetnyi cukor

 

hozzáillő zöldségek:

piros,  zöld és sárga kaliforniai paprika

kígyó uborka

szárzeller

zsenge sárgarépa

A megmosott és lecsöpögtetett petrezselyem leveleit a metélőhagymával finoman összevágjuk és az áttört túróval, tejföllel elkeverjük. Citromlével, sóval, borssal, Worcestershire mártással és cukorral ízesítjük. Egy kevés darált dióval is gazdagíthatjuk.  A jól megmosott szükség szerint meghámozott zöldféléket ujjnyi hosszú,  fél centi széles csíkokra vágjuk, és külön tálaljuk hozzájuk a mártás, amibe mártogatatva lehet elropogtatni.

Elkészítési ideje: 25-30 perc

 

Tipp:

  • A mártogatós előnye, hogy a mártás előre elkészíthető, javára is válik, ha hagyjuk az ízeit összeérni.
  • A fehér mártás és a színes zöldségek nemcsak finomak, de szépen mutatnak is az asztalon.
  • A zöldség mártogatás nem régen jött divatban, de gyorsan terjed. Felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt ajánlható, jó vendégváró.