HETI AJÁNLAT: SÓSKAMÁRTÁS - KEZDŐKNEK, EGYETEMISTÁKNAK

soskamartasLassan eltűnik a piacról a szabadföldi sóska is, ezek az utolsó pillanatok, hogy még vehessünk belőle egy jó kis, friss mártásra valót. Szinte minden recept tejfölt ajánl az elkészítéséhez, amitől aztán olyan ínyösszehúzóan savanyú lesz, hogy nem csoda a legtöbb gyerek hallani sem akar róla, de sok felnőtt sem kedveli.

Tapasztalatom szerint a sóska, különösen a szabadföldi, nem kíván további savanyítást. Finom, selymes lesz, ha tejjel főzzük, és a végén egy kis tejszínt sem sajnálunk belőle, sőt eredeti savanykásságát egy kis cukorral tovább szelídítjük.

 

 

Sóskamártás

Hozzávalók:

70 dkg sóska

5 dkg vaj

2 evőkanál finomliszt

5 dl tej

kiskanálnyi cukor

0,5 dl t tejszín

A sóskát megtisztítjuk, azaz a levelekről a szárakat lecsipkedjük, majd többször váltott vízben megmossuk, és lecsöpögtetjük. Egy lábasban a vajat megolvasztjuk, és a kézzel kifacsart sóskát rádobjuk. Egy pillanat alatt összeesik. Megsózzuk, és saját levében kis lángon hagyjuk megpuhulni. Közben néhányszor megkeverjük, a végén pedig zsírjára sütjük, azaz megvárjuk, amíg minden nedvesség elpárolog belőle. Ekkor a liszttel megszórjuk, jól összekeverjük, majd a tejjel felengedjük, de csak adagonként adjuk hozzá, mert az a cél, hogy sűrű mártást kapjunk. Összeforraljuk, cukorral kellemesen édes-savanykásra ízesítjük, majd merülőmixerrel simára turmixoljuk. Ismét felforraljuk, és már tálalhatjuk is. Fontos, hogy selymesen sima, kellemesen pikáns mártást kapjunk

Elkészítési ideje 25 perc

 

Tipp:

  • A sóskamártást többnyire főtt húsok mellé kínáljuk
  • Nem maradhat el mellőle a sós főtt burgonya
  • Libazsíros tört burgonyával és főtt tojással önálló fogásként is megállja a helyét