TÁLALÓBAN: KÖRTE + 1

kortefelvagvaAromás, édes íze miatt a körte ideális alap - ha már ételkészítésről beszélünk -_ kompótok, desszertek, gyümölcssaláták összeállításához. Sósan kevésbé fordul elő, pedig vannak rá jó példák, honlapunk keresőjébe beírva találnak ilyeneket. Ma például a keményebb példányokat húsos szalonnával társítva különleges, laktató vacsoraételt ajánlunk.

Az Inforádióban elhangzott recepteket a mellékelt Tálaló linkre kattintva elolvashatják.

 

 

Körtés, szalonnás lepény

Hozzávalók (2 személyre):

12 dkg liszt

késhegynyi sütőpor

2 tojás + 1 tojássárgája

2,5 dl tej

2 kemény körte

2 evőkanál citromlé

5 dkg vaj

2 evőkanál olívaolaj

6-8 szelet húsos szalonna (un. sliced bacon)

csipetnyi frissen őrölt fekete bors

A lisztet a sütőporral, a tojásokkal, a tojássárgájával, csipetnyi sóval és a tejjel simára keverjük. 15 percig állni hagyjuk, közben a körtéket meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát nem túl vastag cikkekre vágjuk. Citrom lével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A szalonnaszeleteket keresztben ujjnyi széles csíkokra szeljük. A vaj felét és 1 evőkanál olajat serpenyőben megforrósítunk, a szalonna felét ropogósra sütjük rajta, majd a tésztamassza felét ráöntjük. Körtecikkekkel sugár alakban kirakjuk. Közepes lángon 4-5 percig sütjük, majd óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. A maradék szalonnából, tésztából és körtéből ugyanígy még egy lepényt sütünk. Tálra csúsztatjuk, a tetejére frissen egy kevés borsot őrölünk és azon forrón tálaljuk.

Elkészítési ideje: 40 perc