TÁLALÓBAN: SÁRGABARACK + 1

ecetessargabarackSárgabarack befőzésekor a másra  nem jó, félig érett, itt-ott még zöldes színű, kemény szemekből  különleges savanyúságot készíthetünk. Az is előfordulhat, hogy szép barackot veszünk, ám  kóstoláskor kiderül még nem érett.

Ilyenkor érdemes akár egy-két üveg erejéig is eltenni ecetesen. Télen szárnyas sültek mellé kitűnő, és változatosságot  jelent megszokott savanyúságok sorában. Az Inforádió adásában elhangzott recepteket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül érhetik el.

 

Ecetes sárgabarack

A kemény sárgabarackot jól megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és a szemeket vágott felükkel lefelé szépen üvegekbe  rakjuk.  Valamilyen finom, enyhe bor- vagy gyümölcsecettel meg cukorral kellemesen savanykás levet készítünk, felforraljuk, és azonnal a gyümölcsre öntjük. Az édesítésben két szempont vezéreljen minket, a saját ízlésünk és az, hogy mennyire savanyú az aktuális gyümölcs. A megtöltött és lezárt üvegeket  vízfürdőbe állítjuk, és kigőzöljük, azaz a gyöngyözve forrástól számított 20 percig  lefedve a tűzön hagyjuk, majd  a lángot elzárjuk , és megvárjuk amíg  az üvegek  kihűlnek (ez többnyire egy napig eltarthat).

 

Tipp

  • Az ízesítő lébe tehetünk néhány szem szegfűszeget és egy darabka fahéjat is.
  • Aki nem bízik eléggé a gőzölés hatékonyságában, az egy kevés tartósítószert is szórhat a savanyúság tetejére.
  • Lehet kuktában is gőzölni. Az üvegeket a kuktába állítjuk, majd az edényt negyedéig vízzel megtöltjük. Lezárjuk, és a jelzéstől számított 5 percig forraljuk. Ezután a lángot eloltjuk, és megvárjuk, amíg a kukta annyira kihűl, hogy könnyedén ki lehet nyitni. Ezután az üveget kivesszük, szárazra töröljük és a kamrába tesszük.