BEFŐZÉS ÚJRA: RIBISZKE

pirosribiszkeKülönleges süteményeink egyik legfinomabb ízesítője a ribiszkezselé. Most van itt az ideje, hogy eltegyünk néhány üveggel, hogy télen ne kelljen méregdrágán megvennünk. Gyümölcstorták bevonására, finom mandulás, mogyorós  linzerek  töltésére ugyanis nélkülözhetetlen. Bármilyen bonyolultnak tűnik, roppant egyszerű az elkészítése, és nem kell belőle sok.

 

 

 

Ribiszkezselé

A megtisztított ribiszkét megmérjük, és befőző fazékba szórjuk. Kilónként 3 deci vizet öntünk rá, felforraljuk, és 5 percig fedő alatt· főzzünk. Ezután fakanállal vagy merőkanál hátával a gyümölcsszemeket kicsit szétnyomkodjuk, és tésztaszűrőbe szedve levét átszűrjük, alaposan  ki is préseljük. Az így kapott gyümölcslevet megmérjük, majd 5 percig még forraljuk, utána  minden literre 80 deka cukrot számítva  apránként összedolgozzuk és keverés nélkül még  10 percig főzzük.  Közben a habot leszedjük a tetejéről. Porcelántányérra cseppentve ellenőrizzük, hogy kellőképpen megdermedt-e. Ha nem, kissé tovább főzzük. Ha már jó, forrón kis üvegekbe töltjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Ha túlságosan besűrűsödne, egy kevés meleg vízzel hígíthatjuk, vagy mikrohullámú készülékben felolvaszthatjuk.