TÁLALÓBAN: SPÁRGA + 1

spargafejekKezdődik a spárga- és eperszezon. Primőr korában mindkettő drága, értékes hozzávaló, megérdemlik, hogy néha kísérletképpen, valami egészen szokatlan, különleges összeállításban tálaljuk őket. A lágy ízű zsenge spárgát az eper édessége, a rukkola izgalmas csípőssége és a finoman pikáns salátaöntet izgalmas salátává varázsolja. Mondanom sem kell ezt nem savanyúságként, hanem ünnepi menűsor bevezetőjeként, esetleg parti-fogásként tálaljuk.

Az Inforádióban elhangzott recepteket a mellékelt Tálaló linkre kattintva elolvashatják, további spárgás fogásokat pedig a keresőben beírva találhatnak.

 

 

Spárgás epres saláta

Hozzávalók:

50-60 dkg zsenge spárga

1 kiskanálnyi cukor

2 dkg szezámmag

2 evőkanál narancslé

3 evőkanál málnaecet

1 evőkanál almalé

1 evőkanál mustár

3 evőkanál olívaolaj

50 dkg eper

1 maroknyi rukkola saláta

10 dkg vegyes csíra

A spárgát megtisztítjuk, és 3-4 percig enyhén sós-cukros vízben főzzük. Ezután leszűrjük, a fejeket, és az utána lévő szárrészből még egy-egy másfél centis darabot levágunk (a többit félretesszük, és később levest főzhetünk belőle) a szezámmagot zsiradék nélkül megpirítjuk, tálalásig ezt is majd félretesszük. A narancslevet, a málnaecetet, az almalevet csipetnyi sóval és a nem túl erős mustárral alaposan összekeverjük, végül az olajat is cseppenként hozzáadjuk. Az epret megtisztítjuk, gyenge folyó víz alatt alaposan leöblítjük, a rukkolát megmossuk, leszárogatjuk és a roppanósra főtt spárgával együtt az öntetbe forgatjuk. A csírákkal és a pirított szezámmaggal megszórva kínáljuk.

Elkészítési ideje: 25 perc

 

Tipp:

  • A maradék spárgaszárból finom levest főzhető, receptjét megtalálják, ha a keresőbe beírják: Spárgaleves vajas galuskával.
  • Amikor a spárga még egészen zsenge, a bátrabban a fejeket akár nyersen is a salátába keverhetik.
  • A spárga tisztítása kétségtelenül fárasztó, nem elkerülhető feladat, mert minden szálról gondosan le kell húzni vékony külső hártyát, s a végét levágni. Kivétel ez alól a zöldspárga, aminek nem kell lehúzni a héját.
  • A csira el is maradhat, e nélkül is gazdag ízű, pikáns salátát kapunk