PÜNKÖSDI KALÁCS - KOZONA

kozonakalacsPünkösdkor a moldvai csángók rengeteg kozonának nevezett kalácsot sütnek. Egy részét magukkal viszik a Csíksomlyói búcsúba, a többit szétosztják a falu gyermekei és népe között, akik mindig nagyon örvendenek ennek. A töltelék alapanyagától függően a kalácsot, diós, kakaós, kávés, túrós, rahátos koronának nevezik.

Moldvában a kozona az ünnepi üres vagy töltött kalács neve, melyet a román kalács (cozonac) elnevezésből vettek át, ezért van ahol kozonaknak mondják. A kozonát mindig a legjobb lisztből készítették, készítik ma is. Egy alkalomra 8-10 kiló lisztből egy egész kemencére valót sütnek. A kenyérhez és a lakodalmi kalácshoz képest a kozona tésztáját nagyon meg kell dolgozni, amíg hólyagos nem lesz. A kalácsot bordás oldalú, kerek vagy szögletes tepsiben sütik. A kerekbe az üres kalácsot egy darabban teszik bele, majd csiga alakúra formálják. A hosszúkás nagy tepsibe két-három kalácsot is raknak egyszerre. A tetejét sütés előtt lekenik tojással, utána pedig cukros vízzel, hogy szép fényes legyen. A jól sikerült kalács az, amely jó magasra, 15-20 centire nő. Ha elfogyna a töltelék, az utolsó darabokat üresen sütik meg. Aki kíváncsi a receptre az ide kattintva közvetlenül érheti el azt.

 

Azok pedig akik még több csángó recepttel szeretnének megismerkedni azoknak ajánljuk a "Csángó galuska" című szakácskönyvünket, mely újra kapható. A megrendeléseket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre küldjék.