HETI AJÁNLAT: MEDVEHAGYMÁS METÉLT

medvehagymasmeteltMedvehagyma rajongó vagyok, és mióta kiskertembe becsalogattam helyesebb beköltöztettem néhány hagymáját, alig várom, hogy levelei kibújjanak, és szedhetőek legyenek. Idén elhatároztam, valami új formában próbálom ki, ami nem leves, nem krém, nem saláta, és nem is pogácsa. Sárgarépával és szárzellerrel társítva metéltet készítettem belőle, ami igazán gyors, üde, tavaszi fogássá sikeredett.  Így egyszerűen is nagyon finom volt, de reszelt parmezánnal megszórva, vagy natúr sültek esetleg csirkemellfilé mellé köretként is tálalható. További medvehagymás recepteket a keresőbe beírva találhatnak. Ne hagyják ki.

 

 

Medvehagymás metélt

Hozzávalók:

40 dkg sárgarépa

5 dkg vaj

8 szál szárzeller

fél csokor medvehagyama

só, őrölt, bors

35-40 dkg rövid metélt tészta

a tejére: hidegen préselt olívaolaj

A sárgarépát megtisztítjuk, majd négyfelé hasítjuk, és apróra vágjuk. (Körömnyi darabkákat kapunk belőle.) A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a sárgarépát rádobjuk, és meg-megkeverve puhára pároljuk. Eközben a vajat szép sárgára színezi, ami majd a metéltet még étvágygerjesztőbbé teszi. Mielőtt a sárgarépa teljesen megpuhulna a  medvehagymát  megmossuk és felaprítjuk, (egy keveset a tálaláshoz félreteszünk belőle) és rádodjuk. A zellerszárakat fél centis darabokra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk. Megsózzuk, megborsozzuk és a serpenyőt rázogatva még 4-5 percig a tűzön hagyjuk. Ezalatt a sárgarépa és szárzeller, aminek valójába nem is kell puhulnia, a medvehagymától kellemesen fokhagymás ízt kap. Közben a metéltet lobogva forró sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük. Azon mód a zöldséges alapba forgatjuk, ha kell, átmelegítjük, és a tetejét olívaolajjal kissé meglocsoljuk. A félretett felaprított medvehagymával megszórjuk és tálaljuk.

Elkészítési ideje 25 perc

Tipp:

  • A maradék medvehagyma néhány napig a hűtőszekrényben eláll, de le is fagyasztható, vagy megszárítható.
  • Hidegen sajtolt olívaolajba keverve kiváló salátaolajat kapunk.