Marokkói olívás csirke

Mostanában ismerkedünk a MIND- diétával, amiben az olívaolaj  elsődleges zsírforrásnak számít. Az a  javaslat, ha csak  tehetjük, készítsük ételeinket  olívaolajjal. Ami  pedig húsokat illeti,  igyekezzünk hetente legalább két alkalommal csirke-  vagy pulykahúst  enni. Ezúttal is  követem a javaslatokat, ma  egy marokkói ihletésű, a  mienktől eltérő ízvilágú, kicsit fűszeresebb, kicsit illatosabb fogást ajánlok. Elkészítése semmivel sem bonyolultabb, mint a mi paprikás csirkénké, viszont  eleget tesz a Mind diéta fontos  alapelvei közül kettőnek is:  csirkéből  és olívaolajjal   készül, ráadásul kétféle olajbogyó is kerül bele, ami  nem csak ízével , de látványával gazdagítja.  A diétának  megfelelően köretnek párolt barnarizst  kínáljunk mellé.

Tovább...

Csirke burokban, vele sült zöldségekkel

A “mind ” diéta szerint  hetente legalább  kétszer  kellene csirke- vagy pulykahúst   ennünk,   s miután a   zsiradékban sütést  kerülnünk kell,  így a sütőzacskó használatát ajánlja. Jómagam nagyon kedvelem a sütőzacskót, nincs ennél egyszerűbb  ételkészítés : csak fogjuk a csirkedarabokat,  a zöldségekből , amit van otthon,  beledugjuk, megfűszerezzük, és   magától elkészül a sütőben.  Ez így igaz, de az alapos fűszerezésre azért gondolni kell, és végén mindenképp meg kell pirítani, mert attól lesz finom pecsenye ízű.  A sok zöldség miatt más köret nem is kell hozzá, a savanyúságot  pedig  a vele sült alma  pótolja, és még valami: ez nem gyorsétel, csak egyszerűen elkészíthető,  időt kell adni neki…

Tovább...

Főtt-nyers leves

A MIND diétában  a kutatók  azt javasolják, hogy  hetente minimum 6 alkalommal  fogyasszunk zöldségeket, elsősorban  a zöld színűeket.  Az alábbi recept  megfelel ennek a feltételnek, van benne zöldhagyma és zöldpetrezselyem, alkalmasint  friss kapor,  ráadásul    sárgarépa, cékla is, és  ezek nem akárhogyan, hanem  mind nyersen kerülnek a levesünkbe.  Mindössze a sűrűségét adó krumplit kell megfőzni, innen a neve is:  főtt-nyers leves.  A receptet  Kisa Judit   dietetikus  munkatársamtól  tanultam több mint egy évtizede,  azóta gyakori vendég az asztalunkon. Ezt  a rafináltan egyszerű, kellemesen selymes és játékosan színes  levest még a  gyerekek is szívesen megeszik, nem beszélve a tudatosan táplálkozó felnőttekről.  

Tovább...

Zelleres, almás céklasaláta

Szürke, barátságtalan napokon nincs jobb kedvcsináló  étel a céklánál. Hihetetlenül gazdag folsavtartalma  ugyanis serkenti a hormonok, többek között a jó közérzetért felelős dopamin és noradrenalin termelését. A neurobiológusok szerint enélkül nincs boldogságérzés, eufória. A vörös szín stimulálja az idegrendszert, javítja a keringést, biztonságérzetet ad, maga az élet színe. Jómagam nagy céklarajongó vagyok,  és különösen  a zelleres, almás ,változatát szeretem.  Kevesen ismerik, pedig  szép is, jó is, vendégeknek még meglepetés  is lehet. Mindenféle hagyományos  rizs és burgonya köretet kiválthat.

Tovább...

Nizzai saláta avagy ismerkedés a “mind” diétéval

Amikor legutóbb, már többedszerre, nem jutott eszembe  egy régi ismerős neve,  igazán  megrendültem.  Lehet, hogy  romlik a memóriám?  És ha igen, akkor most mit kell tennem? Memorizálni? Gyógyszereket  szedni? Agytornába fogni?  Sok mindenre gondoltam, de arra nem, hogy  az evéssel  is lehet  ellene védekezni.  Így találtam rá a mind   diétára…

Tovább...