A Tálalóban ünnepi maradékok új köntösben

Húsvét után sokféle ennivaló marad, legfőképpen sonka, amiből a felesleget a gondos háziasszony még idejében lefagyasztotta, gondolván, jól jön majd ünnepek múltán levesek, töltelékek, tészták ízesítésére. Ám nem csak a maradék sonka hasznosítható, a megszikkadt kalácsból, fehér kenyérből, de még a frissességéből veszteni látszó újhagymából is varázsolhatunk új fogásokat. A receptek és egyéb érdekességek az Infódió Tálaló adásában hangzottak el, de meg is hallgathatók.

Tovább...

A sonkafőzés fortélyai

 

A húsvéti fogások királya a sonka. Már a kiválasztása is fontos: a legjobb a hagyományosan pácolt és lassan füstölt parasztsonka. A gyorspácban tartósított sonkákat kerüljük. A parasztsonka minőségét szemre meg tudjuk ítélni, mennyire erezett, mennyire zsíros, húsos, csontos, kényelmesen ki tudjuk választani az igényeinknek megfelelőt. A kötözött sonka „zsákba macska”, nem tudni, mit rejt a belseje, a kalandot kedvelőknek való. Sonkafőzés többféle módjáról a következőkben ismerkedhetnek meg

Tovább...

A Tálalóban boros fogások

Ez alkalommal néhány klasszikus, de ritkán készített boros fogás receptjét idézzük fel. Valószínű, hogy a karácsonykor asztalra kerülő borlevesről eszünkbe sem jut, hogy más ünnepi alkalmakkor is is lenne létjogosultsága, például húsvétkor. A borhab ­közismertebb nevén a borsodó – pedig mintha végképp feledésbe merült volna. Az Infórádió 2018. március 3-án elhangzott adásának receptjei mind borral készültek.  Alább olvashatók, de  meg is hallgathatók.

Tovább...

Lépésről lépésre: kókuszos csiga

Kókuszreszelék mindig kapható, ezért télen, friss gyümölcs híján kiváló süteményízesítő. A kókuszdió a trópusi vidékeken élő kókuszpálma termésének a magja, kemény héja alatt található a fehér bélszövet, amiből készül a reszelék. 10 dekája 604 kalóriát, 5,6 g fehérjét, 6,4 g szénhidrátot, valamint 68 g zsírt tartalmaz, és van benne kalcium, vas, kálium, foszfor, nátrium, magnézium. Száraz, hűvös helyen sokáig eltartható, ezért jó, ha van otthon, bármikor használhatjuk. Bio minőségben is kapható már, ha lehet, ilyet vegyünk. A kókuszos csiga nagyon finom, habkönnyű sütemény, nem véletlenül, mert tölteléke valójában kókusszal kevert habcsók.

Tovább...

A Tálalóban sárgarépa

 

 A sárgarépa konyhánk univerzális alapanyaga, szinte felsorolhatatlan hányféle módon, formában, ízesítéssel készíthető el. Finom édesen és sósan, főve és nyersen. Fekete retekkel, céklával, almával, zellerrel, lilahagymával, fokhagymával házasítva „feldobhatja” a tél végi, fáradóban lévő étrendünket. Sose felejtsünk el néhány csöpp olajat adni hozzá, hogy zsírban oldódó vitaminjai érvényesüljenek! Az Infórádió Tálaló adásában 2018.február 17-én elhangzott receptek itt olvashatók, de meg is hallgathatják őket.

Tovább...