Sodronyicaleves Húsvét után
Kevés kifejezetten húsvéti levest ismerünk, ez a Nógrád megyei Kétdobronyból való két szempontból is figyelemreméltó. Leleményesen felhasználja a sonka főzősekor elkerülhetetlenül keletkező sonkalevet, és pikáns ízesítésével a tömény főzőléből újszerű, kellemes, már-már könnyűnek mondható levest varázsol. A tetejére szórt, apróra vágott petrezselyemtől üdébb, étvágygerjesztőbb lesz.
Hozzávalók (8 személyre):
- 4 liter sonkafőzőlé
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 kis fej vöröshagyma
- só
- ecet cukor
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- …levesbetétnek :
- bevert tojások
- pirított zsemlyekocka
A főtt sonka levét egy éjszakán át hideg helyen hagyjuk állni, majd a tetején keletkező zsírréteget leszedjük. A lébe a megtisztított fokhagymát, vöröshagymát és a babérleveleket beledobjuk, és ecettel, cukorral, sóval kellemesen pikánsra ízesítjük. Felforraljuk, majd visszaveszünk a lángból, és a lassan bugyogva forró levesbe annyi tojást ütünk, ahány személyre tálalunk. Végül a tejfölből és a lisztből habarást keverünk, ezzel levesünket besűrítjük, de ezután már csak néhány percig forraljuk. Tálaláskor először a bevert tojásokat szedjük a tányérokban, majd rámerjük a levest. A pirított zsemlekockát külön kínáljuk hozzá