Mandulamártás zöldekkel
Sokan vannak vegetáriánusok, és olyanok is, akik nem ragaszkodnak hozzá, hogy minden nap hús legyen a tányérjukon. Ahhoz viszont, hogy a párolt zöldségek ne legyenek unalmasak, kell valami, amitől jobban csúsznak, olyasmi például mint a spanyolok mandulamártása, ami izgalmas kísérője lehet a brokkolinak, kelbimbónak, céklának,, ami még most, tavaszútón, is kapható.
Mandulamártás párolt zöldségekhez
Hozzávalók (2 főre):
- 15 dkg mandula
- 2 fokhagymagerezd
- diónyi vaj
- 1 dl erőleves (bio leveskockából is készülhet)
- 2 dl tejszín
- fél csokor friss vagy 1 kiskanál morzsolt majoránna
10 deka mandulát megdarálunk, serpenyőben szárazon kevergetve megpirítjuk. A vaj felét rádobjuk, ha megolvadt, a megtisztított szétnyomott fokhagymát is belekeverjük. A levessel meg a tejszínnel felengedjük, felforraljuk, és 2 percig főzzük. A maradék mandulát szálkákra vágjuk, a megmaradt, megforrósított vajon kissé átsütjük, de nem pirítjuk meg. Ha sikerül friss majoránnára szert tenni, akkor annak a leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk, úgy keverjük a mártásba,a szárítottat csak egyszerűen beleszórjuk. A pirított mandulával meghintve tálaljuk.