Mandulamártás zöldekkel

Sokan vannak  vegetáriánusok, és olyanok is, akik nem ragaszkodnak hozzá, hogy minden nap hús legyen a tányérjukon.  Ahhoz viszont, hogy a párolt zöldségek ne legyenek  unalmasak, kell valami, amitől jobban csúsznak,  olyasmi például mint a spanyolok mandulamártása, ami  izgalmas kísérője lehet a brokkolinak,  kelbimbónak, céklának,, ami még most,  tavaszútón, is kapható.

Mandulamártás párolt zöldségekhez

Hozzávalók (2 főre):

  • 15 dkg mandula
  • 2 fokhagymagerezd
  • diónyi vaj
  • 1 dl erőleves (bio leveskockából is készülhet)
  • 2 dl tejszín
  •  fél csokor friss vagy  1 kiskanál morzsolt majoránna

10 deka mandulát megdarálunk, serpenyőben szárazon kevergetve megpirítjuk. A vaj felét rádobjuk, ha megolvadt, a megtisztított szétnyomott fokhagymát is  belekeverjük. A levessel meg a tejszínnel felengedjük, felforraljuk, és 2 percig főzzük. A maradék mandulát szálkákra vágjuk, a megmaradt, megforrósított vajon kissé átsütjük, de nem pirítjuk meg. Ha sikerül friss majoránnára szert tenni, akkor annak a leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk, úgy keverjük a mártásba,a szárítottat csak egyszerűen beleszórjuk.  A pirított mandulával meghintve tálaljuk.