Medvehagymás pestós tészta
Az olaszok híres bazsalikomból készült pestójához (magyarul ejtsd: pesztó) hasonlóan medvehagymával is keverhetünk villámgyors krémet, amivel finom különleges eledellé varázsolhatjuk a legegyszerűbb főtt tésztát. Előre elkészíthető, üvegbe töltve, egy kevés olajjal befedve hűtőben akár egy hétig is eltartható . A fenyőmagot szárazon kissé megpirítjuk. A medvehagyma eveleit nagyjából összevágjuk, és a fenyőmaggal együtt turmixoljuk, vagy háztartási aprítógépben pépesre keverjük. A parmezán sajtot hozzáadjuk, óvatosan megsózzuk, megborsozzuk, és tovább keverve apránként az olajat is beledolgozzuk. A kifőtt tésztával összekeverjük, a tetejét reszelt parmezánnal koronázzuk.
Hozzávalók a medvehagyma pestóhoz:
- 4 evőkanál fenyőmag
- 10 dkg medvehagyma
- 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
- só, őrölt bors
a tésztához: fejenként 10 dkg elég