Újkrumpli görögösen

A görög saláta már jó ideje  meghódította  a gyomrán át  a magyarok  szívét.  Íme egy kísérlet arra , hogy  az újkrumplit  is    görögösre „hangszerelve” tálaljuk..  A lelke, a feta sajt, különféle ízesítéssel kis üvegekben készen kapható. Az újkrumpli   így elkészítve szokatlan, de miután nálunk  egész  nyáron népszerű  alapanyag    biztosan szívesen  kóstolja  mindenki. Hide­gen, melegen, egyaránt tálalhatjuk.

Hozzávalók:

  • 1 kg  kis szemű új krumpli,  só
  • 8 közepes paradicsom
  • fél csokor friss vagy 1  kiskanál szárított origánó
  • 10 dkg kimagozott fekete olajbogyó
  • 20 dkg sonka vagy sovány tarja
  •  késhegynyi őrölt bors
  • 20 dkg olajos fetasajt
  • fél csokor petrezselyemAz újkrumplit megtisztít­juk, minden darabot hosszában kettévágunk, és enyhén sós vízben úgy 15 perc alatt puhára főzzük. A paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szeme­ket kis kockákra daraboljuk. A sajtról 2 evőkanálnyi ola­jat leszűrünk, serpenyőbe töltjük, megforrósítjuk, a paradicsomot beleszórjuk. Az origánóval fűszerezzük. 3-4 percig pi­rítjuk, azután a lecsöpögtetett olajbogyót, a vékonyan fölszeletelt és kockákra vá­gott sonkát meg  a főtt krumplit  is  beleforgatjuk, megborsoz­zuk. Végül a fölaprított pet­rezselyemmel megszórjuk, a lecsöpögtetett fetasajt-kockákat is hozzáadjuk. Melegen, hide­gen egyaránt tálalhatjuk.