Újkrumpli görögösen
A görög saláta már jó ideje meghódította a gyomrán át a magyarok szívét. Íme egy kísérlet arra , hogy az újkrumplit is görögösre „hangszerelve” tálaljuk.. A lelke, a feta sajt, különféle ízesítéssel kis üvegekben készen kapható. Az újkrumpli így elkészítve szokatlan, de miután nálunk egész nyáron népszerű alapanyag biztosan szívesen kóstolja mindenki. Hidegen, melegen, egyaránt tálalhatjuk.
Hozzávalók:
- 1 kg kis szemű új krumpli, só
- 8 közepes paradicsom
- fél csokor friss vagy 1 kiskanál szárított origánó
- 10 dkg kimagozott fekete olajbogyó
- 20 dkg sonka vagy sovány tarja
- késhegynyi őrölt bors
- 20 dkg olajos fetasajt
- fél csokor petrezselyemAz újkrumplit megtisztítjuk, minden darabot hosszában kettévágunk, és enyhén sós vízben úgy 15 perc alatt puhára főzzük. A paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szemeket kis kockákra daraboljuk. A sajtról 2 evőkanálnyi olajat leszűrünk, serpenyőbe töltjük, megforrósítjuk, a paradicsomot beleszórjuk. Az origánóval fűszerezzük. 3-4 percig pirítjuk, azután a lecsöpögtetett olajbogyót, a vékonyan fölszeletelt és kockákra vágott sonkát meg a főtt krumplit is beleforgatjuk, megborsozzuk. Végül a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, a lecsöpögtetett fetasajt-kockákat is hozzáadjuk. Melegen, hidegen egyaránt tálalhatjuk.