Tárkonyecet télire

A tárkonyt  a népnyelv  tárkonyürömnek illetve  esztragonnak is nevezi. Erdélyből került hazánkba, és régen minden konyha közkedvelt fűszere volt. Jellegzetes, kesernyés, csípős ízű, nagyon értékes növény. Ma, a zöldfűszerek reneszánszának idején, előszeretettel  használjuk, nemcsak ételek ízesítésére,  hanem  finom, pikás ecet  készítésére is.

Tárkonyecet

Egy keskenyebb nyakú, lehetőleg sötét színű üveget jól kimosunk, 3-4 szép dús levelű tárkonyágat folyóvíz alatt jól leöblítünk, és az üvegbe dugjuk. Annyi 5 %-os biológiai erjesztésű ecettel öntjük le, amennyi ellepi. Lezárjuk, lehetőleg parafa dugóval, de semmiképp sem fém kupakkal, mert az megrozsdásodik. Összerázzuk, sötét helyre állítjuk. Egy hét múlva már látható, hogy a tárkonylevelek elvesztik élénk színüket, és az ecetet szép zöldessárgára színezik. Egész télen , de akár évekig is eláll.

 

Tippek a felhasználásához:

  • A tárkonyecet kissé savanykás ételek , például ragulevesek, mártások, becsináltak, fűszererezésére való. Leginkább a bárány, birka, vad és csirkehúsos fogásokhoz illik. Óvatosan bánjunk vele, nehogy túl sokat használjunk egyszerre. Mindig kóstoljunk ízesítés közben. A tárkonyos ételeknek pikánsnak, nem savanyúnak kell lenniük.
  • Aki nem bízik abban, hogy így egyszerűen összeállítva eláll, dunsztolással tartósíthatja. 1 liter vízhez 5 dl 10 %-os ecetet keverünk, felforraljuk, és a lecsipegetett, megmosott tárkonyleveleket beledobjuk. Néhány másodpercnyi forralás után a leveleket üvegbe szedjük, a levet rászűrjük, és légmentesen lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Lehet levelek nélkül, csak az ízes ecetet eltenni.
  • Az elhasznált mennyiséget egy kevés ecettel pótolhatjuk, de ez nem kötelező.
  • Van, aki fehér borecettel készíti a tárkonyecetet, ez is finom lehet, de számoljunk azzal, hogy eredeti ízhatástól eltérő aromájú lesz.