Tárkonyecet télire
A tárkonyt a népnyelv tárkonyürömnek illetve esztragonnak is nevezi. Erdélyből került hazánkba, és régen minden konyha közkedvelt fűszere volt. Jellegzetes, kesernyés, csípős ízű, nagyon értékes növény. Ma, a zöldfűszerek reneszánszának idején, előszeretettel használjuk, nemcsak ételek ízesítésére, hanem finom, pikás ecet készítésére is.
Tárkonyecet
Egy keskenyebb nyakú, lehetőleg sötét színű üveget jól kimosunk, 3-4 szép dús levelű tárkonyágat folyóvíz alatt jól leöblítünk, és az üvegbe dugjuk. Annyi 5 %-os biológiai erjesztésű ecettel öntjük le, amennyi ellepi. Lezárjuk, lehetőleg parafa dugóval, de semmiképp sem fém kupakkal, mert az megrozsdásodik. Összerázzuk, sötét helyre állítjuk. Egy hét múlva már látható, hogy a tárkonylevelek elvesztik élénk színüket, és az ecetet szép zöldessárgára színezik. Egész télen , de akár évekig is eláll.
Tippek a felhasználásához:
- A tárkonyecet kissé savanykás ételek , például ragulevesek, mártások, becsináltak, fűszererezésére való. Leginkább a bárány, birka, vad és csirkehúsos fogásokhoz illik. Óvatosan bánjunk vele, nehogy túl sokat használjunk egyszerre. Mindig kóstoljunk ízesítés közben. A tárkonyos ételeknek pikánsnak, nem savanyúnak kell lenniük.
- Aki nem bízik abban, hogy így egyszerűen összeállítva eláll, dunsztolással tartósíthatja. 1 liter vízhez 5 dl 10 %-os ecetet keverünk, felforraljuk, és a lecsipegetett, megmosott tárkonyleveleket beledobjuk. Néhány másodpercnyi forralás után a leveleket üvegbe szedjük, a levet rászűrjük, és légmentesen lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Lehet levelek nélkül, csak az ízes ecetet eltenni.
- Az elhasznált mennyiséget egy kevés ecettel pótolhatjuk, de ez nem kötelező.
- Van, aki fehér borecettel készíti a tárkonyecetet, ez is finom lehet, de számoljunk azzal, hogy eredeti ízhatástól eltérő aromájú lesz.