Inspirációk saját tárkonyra

 

Évekkel ezelőtt a szomszédomtól  kaptam egy jókora tő tárkonyt. A zöldségágyás szélébe ültetve úgy megtalálta a helyét, hogy nagy bokorrá terebélyesedett. Azóta mindig van nálunk tárkony. Korábban csak ritkán fűszereztem vele, de ez a saját „termés” annyira csábító volt, hogy  egyre gyakrabban használom. Kifejezetten keresem a tárkonyos recepteket. Nemcsak frissen szedve, hanem megszárítva is egész évben használom.

Egyszerűen levágnom, csokorba kötöm és felakasztom a szabadba valami sötét, szellős helyre megszáradni. Természetesen a konyhában is gond nélkül megszárad (magasra felkötve, mert ott mindig melegebb van), sőt a kis háztartási aszalógépekben is használhatók erre a célra. Azután a száraz tárkonyt szárastul, levelestül egy nagy üvegbe teszem, így hosszú ideig  eltartható. De nem csak ételhez használom, hanem ecetet is készítek belőle, ami egy szép kis karcsú  üvegbe töltve még karácsonyi ajándéknak is  kiváló.

A tárkony iránti érdeklődésem közben olyan információkra is bukkantam, amelyekről eddig nem hallottam. Valaha a tárkonyt gyógynövényként az emésztés elősegítésére, enyhe nyugtatóként és szívbetegségek megelőzésére is használták, például a tárkonylevélből készült teát étvágygerjesztő, emésztésjavító  és  étvágynövelő tulajdonsága miatt is  kedvelték. Azt tartották róla, hogy enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót  és  az idegkimerültséget.  Sok nép használja még ma is fogfájásra.Azt is megtudtam, hogy a tárkony helyettesítheti a sót azon emberek számára, akiknek magas a vérnyomásuk. Miután a magas vérnyomás nagyon gyakori betegségnek számít, s a környezetemben is előfordul, már azért is  érdemes volt a tárkonyt  nevelgetnem a kiskertben,  hogy ajándékozni tudjak  belőle minden érintettnek.