Inspirációk saját tárkonyra
Évekkel ezelőtt a szomszédomtól kaptam egy jókora tő tárkonyt. A zöldségágyás szélébe ültetve úgy megtalálta a helyét, hogy nagy bokorrá terebélyesedett. Azóta mindig van nálunk tárkony. Korábban csak ritkán fűszereztem vele, de ez a saját „termés” annyira csábító volt, hogy egyre gyakrabban használom. Kifejezetten keresem a tárkonyos recepteket. Nemcsak frissen szedve, hanem megszárítva is egész évben használom.
Egyszerűen levágnom, csokorba kötöm és felakasztom a szabadba valami sötét, szellős helyre megszáradni. Természetesen a konyhában is gond nélkül megszárad (magasra felkötve, mert ott mindig melegebb van), sőt a kis háztartási aszalógépekben is használhatók erre a célra. Azután a száraz tárkonyt szárastul, levelestül egy nagy üvegbe teszem, így hosszú ideig eltartható. De nem csak ételhez használom, hanem ecetet is készítek belőle, ami egy szép kis karcsú üvegbe töltve még karácsonyi ajándéknak is kiváló.
A tárkony iránti érdeklődésem közben olyan információkra is bukkantam, amelyekről eddig nem hallottam. Valaha a tárkonyt gyógynövényként az emésztés elősegítésére, enyhe nyugtatóként és szívbetegségek megelőzésére is használták, például a tárkonylevélből készült teát étvágygerjesztő, emésztésjavító és étvágynövelő tulajdonsága miatt is kedvelték. Azt tartották róla, hogy enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót és az idegkimerültséget. Sok nép használja még ma is fogfájásra.Azt is megtudtam, hogy a tárkony helyettesítheti a sót azon emberek számára, akiknek magas a vérnyomásuk. Miután a magas vérnyomás nagyon gyakori betegségnek számít, s a környezetemben is előfordul, már azért is érdemes volt a tárkonyt nevelgetnem a kiskertben, hogy ajándékozni tudjak belőle minden érintettnek.