Lecsóbefőzés tartósítószer nélkül

Itt az ideje a télire való lecsó eltevésének. Aki nem akarja mélyhűteni, az üvegben, egyszerű gőzölési eljárással tartósíthatja. Évek óta így készítem, olcsó, finom és jövő szezonig eláll. Érdemes néhány kisebb üveggel is eltenni, nem kell egy nagyot felnyitni, ha más ételek ízesítésére szeretnénk használni. Még a paprika csumája sem megy kárba, mert megszárítom, jó lesz télen leves ízesítésre.

Lecsó télire üvegben

Hozzávalók:

  • 5 kg lecsópaprika (piros, sárga vegyesen)
  • 10 közepes vöröshagyma
  • 1,5 kg paradicsom
  • 5 dl olaj
  • 5 kiskanál só

Természetesen lehet kevesebbet is befőzni (ehhez arányosan kevesebb hozzávaló kell), de többet ne főzzünk egyszerre, mert a nagy mennyiség kezelhetetlen, félő, hogy nem sül át kellően. Azért vegyünk színes paprikát, közte sok pirosat, mert most befőzéskor nem teszünk a lecsónkba pirospaprikát, nehogy megkeseredjen állás közben.

A munkát a hagyma megtisztításával kezdjük, kis kockákra vágjuk, de háztartási aprítógépben is felapríthatjuk, vagy ledarálhatjuk.  Az olajat egy nagy (kb. 10 literes) lábasban felmelegítjük, és a hagymát aranysárgára pirítjuk benne. Amíg sül, a paradicsomok szárát kimetsszük, a szemeket néhány másodpercre forrásban lévő vízbe dobjuk. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, héját lehúzzuk, földaraboljuk, és mehet a megpirult hagymába. Ekkor sózzuk meg, és kis lángon, meg-megkeverve addig főzzük, míg jó sűrű nem lesz, majdhogynem zsírjára sütjük.  Ezalatt a paprikát megmossuk, lecsöpögtetjük, és kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, amíg a csumájához nem érünk, amit körben úgy vágunk le, hogy maradjon rajta egy kis paprika.  (Ennek a csuma szárításakor lesz jelentősége, amiről külön írunk.) A felszeletelt paprikát a paradicsomos alappal jól összekeverjük, és élénk tűzön addig sütjük, amíg félig megpuhul,  azaz épp csak üvegesedni kezd. Azért csak  eddig, mert gőzölés közben tovább fog puhulni.

A fertőtlenített üvegeket meleg vízzel töltött tepsibe állítva a lábas mellé készítjük. A forró lecsóból mindegyikbe töltünk egy merőkanállal, így apránként rakjuk tele, nehogy elpattanjon az üveg. Csavaros tetővel valamennyit szorosan lezárjuk, és egy olyan fazékba állítjuk, amibe annyi vizet tudunk tölteni, amennyi teljesen ellepi. Kislángon felforraljuk, és a gyöngyöző vízben 15 percig gőzöljük. Ezután a lángot elzárjuk és így hagyjuk kihűlni, ami eltart  akár egy napig is. A gőzölés alatt a félig sült-párolt paprika teljesen megpuhul, és csírátlanodik, ezért nem kell bele tartósítószer. Télen, ha a lecsót felnyitjuk, pirítsunk alá egy kevés szalonnát, ebbe szórjunk pirospaprikát, így ízesítsük, színezzük. De olajban is feloldhatjuk a pirospaprikát, mert mindenképpen kell alá zsiradék, hogy szép sötétvörös színét kiadja.