Körte, másképp, mint édesen

Aromás, édes íze miatt a körte ideális alap – ha már ételkészítésről beszélünk – kompótok, desszertek, gyümölcssaláták összeállításához. Sósan kevésbé fordul elő, pedig vannak rá jó példák. Ma például a keményebb példányokat húsos szalonnával társítva különleges, laktató vacsoraételt ajánlunk.

Körtés, szalonnás lepény

Hozzávalók (2 személyre)

  • 12 dkg liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 2 tojás + 1 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 2 kemény körte
  • 2 evőkanál citromlé
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 6-8 szelet húsos szalonna (un. sliced bacon)
  • csipetnyi frissen őrölt fekete bors

A lisztet a sütőporral, a tojásokkal, a tojássárgájával, csipetnyi sóval és a tejjel simára keverjük. 15 percig állni hagyjuk, közben a körtéket meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát nem túl vastag cikkekre vágjuk. Citrom lével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A szalonnaszeleteket keresztben ujjnyi széles csíkokra szeljük. A  fele vajat  és 1 evőkanál olajat  egy serpenyőben megforrósítunk, a szalonna felét ropogósra sütjük rajta, majd az tésztamassza felét ráöntjük. Körtecikkekkel sugár alakban kirakjuk. Közepes lángon 4-5 percig sütjük, majd óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. A maradék szalonnából, tésztából és körtéből ugyanígy még egy lepényt sütünk. Tálra csúsztatjuk, a tetejére frissen egy kevés borsot őrölünk, és azon forrón tálaljuk.

Elkészítési ideje: 40 perc