Grillezett karaj nyári zöldségraguval
Nyárvége van, ideális idő még a grillezéshez és a zöldségraguk készítéséhez, mert minden van bőven, cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, friss zöldfűszerek. A pácok elkészítéséhez pedig honlapunk Főzőiskola rovatában BBQ avagy útmutató a grillezéshez címszó alatt találhatnak jobbnál jobb recepteket.
Hozzávalók:
- 4 csapott kiskanál grillfűszerkeverék vagy saját készítésű pác
- 4 evőkanál olívaolaj
- 4 vastag szelet csontos karaj
a körethez:
- 1 vöröshagyma.
- 3-4 evőkanál olaj
- 4 paradicsom
- 50 dkg cukkini
- 1 nagyobb padlizsán
- 2 sárga színű zöldpaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál paradicsompüré
- só, őrölt bors
- fél csokor friss,
- oregáno
A fűszerkeveréket az olajba keverjük, vagy elkészítjük a saját pácunkat. A hússzeleteket megmossuk, leszárogatjuk, majd a fűszeres páccal alaposan bedörzsöljük. Egyenként alufóliába csomagoljuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a sütést először a köretet elkészítésével kezdjük. A zöldféléket megtisztítjuk, majd a hagymát finomra aprítjuk, és az olajon megfuttatjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe dobjuk, héját lehúzzuk, majd a paprikával, a cukkinival, padlizsánnal (egyiket sem hámozzuk meg) együtt nagy körömnyi kockákra vágjuk. A hagymára dobjuk és 5-6 percig pirítjuk. Zúzott fokhagymával és paradicsompürével ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a felaprított oregánóval meghintve egy –két percig még a tűzön hagyjuk. Eközben a becsomagolt karajszeleteket közepesen forró grillserpenyőben vagy rácson 15 percig sütjük, majd kicsomagolva a mindkét oldalát megpirítjuk. A zöldségraguval tálaljuk, de sült burgonyát is kínálhatunk hozzá.
Elkészítési ideje: 30 perc + a hús pácolása