Grillezett karaj nyári zöldségraguval

Nyárvége van, ideális idő még a grillezéshez és a zöldségraguk készítéséhez, mert minden van bőven, cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, friss zöldfűszerek. A pácok elkészítéséhez pedig honlapunk Főzőiskola rovatában BBQ avagy útmutató a grillezéshez címszó alatt találhatnak jobbnál jobb recepteket.

Hozzávalók:

  • 4 csapott kiskanál grillfűszerkeverék vagy saját készítésű pác
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 vastag szelet csontos karaj

 a körethez:

  • 1 vöröshagyma.
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 4 paradicsom
  • 50 dkg cukkini
  • 1 nagyobb padlizsán
  • 2 sárga színű zöldpaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • só, őrölt bors
  •  fél csokor friss,
  • oregáno

A fűszerkeveréket az olajba keverjük, vagy elkészítjük a saját pácunkat. A hússzeleteket megmossuk, leszárogatjuk, majd a fűszeres páccal alaposan bedörzsöljük. Egyenként alufóliába csomagoljuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a sütést először a köretet elkészítésével kezdjük. A zöldféléket megtisztítjuk, majd a hagymát finomra aprítjuk, és az olajon megfuttatjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe dobjuk, héját lehúzzuk, majd a paprikával, a cukkinival, padlizsánnal (egyiket sem hámozzuk meg) együtt nagy körömnyi kockákra vágjuk. A hagymára dobjuk és 5-6 percig pirítjuk. Zúzott fokhagymával és paradicsompürével ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a felaprított oregánóval meghintve egy –két percig még a tűzön hagyjuk. Eközben a becsomagolt karajszeleteket közepesen forró grillserpenyőben vagy rácson 15 percig sütjük, majd kicsomagolva a mindkét oldalát megpirítjuk. A zöldségraguval tálaljuk, de sült burgonyát is kínálhatunk hozzá.

Elkészítési ideje: 30 perc + a hús pácolása