Gombás, sonkás, édesköményes töltött padlizsán

A padlizsán sokféleképp elkészíthető, leggyakrabban kirántjuk, krémet keverünk belőle vagy megtöltjük. Így a leglaktatóbb, kiváló főfogás. Most a szokványos rizses, darált húsos töltelék helyett, egy gombával, sonkával és édesköménnyel töltött változatát ismerhetjük meg. Érdemes így elkészíteni, mert az édeskömény új ízzel gazdagítja a tölteléket. de ha valaki  idegenkedik tőle, akár el is hagyhatja.

Gombás, sonkás, édesköményes töltött padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg csiperke gomba
  • 1 kisebb édeskömény
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín

     a tetejére:

  •    reszelt sajt

A padlizsánokat megmossuk, leszárogatjuk, hosszában kettévágjuk, és vágott oldalukkal lefelé az olajon 5 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd a belsejüket kikaparjuk, és fölaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és a vajon megfuttatjuk. Közben a gombát meg az édesköményt megtisztítjuk, mindkettőt körömnyi kockákra vágjuk, és a padlizsánbelsővel együtt a hagymára dobjuk. Nagy lángon 4-5 percig pirítjuk, majd a csíkokra metélt sonkát is hozzáadjuk. Megsózzuk, a liszttel megszórjuk, még egy percig kevergetve pirítjuk, majd a tejszínt ráöntjük. 1-2 percig forraljuk, ez alatt jól besűrűsödik. (Aki szereti az erős ízeket, ekkor keverhet bele csípős paprikakrémet is.) Az így elkészített tölteléket a padlizsánok üregébe púpozzuk. Végül a töltött padlizsánokat beolajozott tepsibe fektetjük, 2 kanálnyi vizet  öntünk alájuk, a tetejüket a reszelt sajttal megszórjuk, és nagy lánggal (220°C, légkeveréses sütőben 200°C) 15-20 percig sütjük.

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc