Nyári vendéglátás

Nyári vendéglátáskor szendvicset kínálni kihívás, miután előre kell elkészíteni s melegben minden gyorsan romlik, fonnyad, olvad. Ha nem akarjuk a tradicionális kolbász, sajt, szalámi megoldást választani, kísérletezzünk egy ehhez hasonló szendvicstortával, amit a tálalás pillanatáig hűtőszekrényben lehet tartani. Amellett, hogy előre elkészíthető, finom és mutatós.

Szendvicstorta zöldben

Hozzávalók:

  • 1 félkilós szögletes rozskenyér vagy barna teljes kiőrlésű cipó

I. krém:

  • 10 dkg zsenge, vékony sötétzöld zöldbab
  • 1 kiskanál olívaolaj
  • 10 dkg natúr krémsajt vagy ömlesztett sajt
  • 5-6 friss mentalevél
  • só, őrölt bors

II. krém:

8-10 dkg olajos tonhal

1 konzerv ajókafilé vagy 1 mokkáskanál szardellapaszta

3 kiskanál majonéz

III. krém:

  • 15 dkg rokfort vagy más kéksajt,
  • 4 jégsaláta levél

IV. krém:

  • 15 dkg krémsajt
  • 2 kiskanál majonéz, só
  • 1 csokor vegyes zöldfűszer (metélőhagyma, kakukkfű, petrezselyem)

A kenyeret ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd négyféle krémet készítünk. Az elsőhöz a megtisztított zöldbabot lobogva forró sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és nagyon jól lecsöpögtetjük. Az olívaolajat 5 deka krémsajttal, egy mokkáskanálnyi finomra vágott, friss mentalevéllel, csipetnyi sóval meg őrölt borssal összekeverjük. A másodikhoz a tonhalról az olajat lecsöpögtetjük, az ajókafilével együtt villával összetörjük, és 3 evőkanál majonézzel eldolgozzuk. A harmadik krémhez a puha rokfortot a jól megmosott, lecsöpögtetett és apróra vágott salátalevéllel összekeverjük. A negyedikhez a maradék krémsajtot, a majonézt, a finomra aprított metélőhagymát kikeverjük, és enyhén meg is sózzuk. A torta összeállításakor egy szelet kenyeret a sajtos krémmel megkenünk, és a zöldbabszálakat hosszában ráfektetjük, sőt, egy kissé bele is nyomkodjuk. Egy újabb kenyérszeletet rakunk rá, amire tonhalas massza kerül, a harmadikra pedig a rokfortos krém. A negyedik szelet kenyérrel befedjük a szendvicstortát. A torta tetejét meg oldalait a negyedik krémmel egyenletesen bekenjük. Végül a maradék zöldfűszerrel meg is hintjük. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Éles késsel kisujjnyi szeletekre vágva kínáljuk.

Elkészítési ideje: 30 perc + érlelés