Nyári vendéglátás
Nyári vendéglátáskor szendvicset kínálni kihívás, miután előre kell elkészíteni s melegben minden gyorsan romlik, fonnyad, olvad. Ha nem akarjuk a tradicionális kolbász, sajt, szalámi megoldást választani, kísérletezzünk egy ehhez hasonló szendvicstortával, amit a tálalás pillanatáig hűtőszekrényben lehet tartani. Amellett, hogy előre elkészíthető, finom és mutatós.
Szendvicstorta zöldben
Hozzávalók:
- 1 félkilós szögletes rozskenyér vagy barna teljes kiőrlésű cipó
I. krém:
- 10 dkg zsenge, vékony sötétzöld zöldbab
- 1 kiskanál olívaolaj
- 10 dkg natúr krémsajt vagy ömlesztett sajt
- 5-6 friss mentalevél
- só, őrölt bors
II. krém:
8-10 dkg olajos tonhal
1 konzerv ajókafilé vagy 1 mokkáskanál szardellapaszta
3 kiskanál majonéz
III. krém:
- 15 dkg rokfort vagy más kéksajt,
- 4 jégsaláta levél
IV. krém:
- 15 dkg krémsajt
- 2 kiskanál majonéz, só
- 1 csokor vegyes zöldfűszer (metélőhagyma, kakukkfű, petrezselyem)
A kenyeret ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd négyféle krémet készítünk. Az elsőhöz a megtisztított zöldbabot lobogva forró sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és nagyon jól lecsöpögtetjük. Az olívaolajat 5 deka krémsajttal, egy mokkáskanálnyi finomra vágott, friss mentalevéllel, csipetnyi sóval meg őrölt borssal összekeverjük. A másodikhoz a tonhalról az olajat lecsöpögtetjük, az ajókafilével együtt villával összetörjük, és 3 evőkanál majonézzel eldolgozzuk. A harmadik krémhez a puha rokfortot a jól megmosott, lecsöpögtetett és apróra vágott salátalevéllel összekeverjük. A negyedikhez a maradék krémsajtot, a majonézt, a finomra aprított metélőhagymát kikeverjük, és enyhén meg is sózzuk. A torta összeállításakor egy szelet kenyeret a sajtos krémmel megkenünk, és a zöldbabszálakat hosszában ráfektetjük, sőt, egy kissé bele is nyomkodjuk. Egy újabb kenyérszeletet rakunk rá, amire tonhalas massza kerül, a harmadikra pedig a rokfortos krém. A negyedik szelet kenyérrel befedjük a szendvicstortát. A torta tetejét meg oldalait a negyedik krémmel egyenletesen bekenjük. Végül a maradék zöldfűszerrel meg is hintjük. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Éles késsel kisujjnyi szeletekre vágva kínáljuk.
Elkészítési ideje: 30 perc + érlelés