Befőzhető ketchup is

Meghódította a világot, gyökeret vert nálunk is, szeretjük a ketchup-ót, nincs ezen mit tagadni. (Talán éppen ezért írhatnánk már végre kecsapnak!) Sokféle változata kapható, nem is olcsó mulatság, érdemes megpróbálni a házi készítésével. Ennek azaz előnye is megvan, hogy mindenki a saját szája íze szerint ízesítheti. Édesebbre, erősebbre-fűszeresebbre.

Házi ketchup

Hozzávalók:

  • 2 kg érett, befőzni való paradicsom
  • 2 vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • egy ágacska rozmaring
  • 2 mokkáskanál só
  • 10-15 dkg kristálycukor
  • 1 rúd fahéj
  • 5 szem összetört szegfűszeg
  • 1-1 mokkáskanál őrölt szegfűbors és fektet bors
  • 1-2 késhegynyi gyömbérpor

A paradicsomokat megmossuk, félbe vágjuk, és nagyobb magjait kikaparjuk. A vöröshagymát lehéjazzuk, felszeleteljük és a paradicsommal együtt egy lábasban feltesszük főni. Megsózzuk, a babérlevelet, a rozmaringot hozzáadjuk, és 20 percig kis lángon főzzük. Ezután szitán áttörjük, és ízlésünk szerint édesítjük, fűszerezzük. A fahéjat beledobjuk, de a többi fűszert – a szegfűszeget, őrölt borsot, szegfűborsot, gyömbérport – óvatosan adagoljuk hozzá, közben kóstolgassuk, hogy igazán kedvünkre való legyen.(Aki szereti az erőset, egy kevés erős paprikát is tehet bele.) Fedő nélkül további 40 percig főzzük. Ha már jó sűrű mártássá vált, a fahéjat kidobjuk belőle, és azon forrón fertőtlenített kis üvegekbe töltjük, egészen a peremig. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Elkészítési ideje: 1 óra 30 perc