BBQ ABC – avagy útmutató grillezéshez

Nyár van, természetes, hogy nem a konyhában akarjuk tölteni az időt  sütéssel főzéssel,  hanem a családdal, barátokkal, ismerősökkel a szabadban. Legjobb alkalom erre egy kis szabadtéri grillezés, amely ugyan igényel némi beltéri (konyha időt,) előkészítést, de az alábbi útmutató segítségével ezt is a legrövidebb időre zsugoríthatjuk. Lássuk hát, mit és hogyan csináljunk!

A grillezés alapja a pácolás. A különböző pácok azért hasznosak, mert a bennük lévő olajtól puhábbak, omlósabbak lesznek a hús- és zöldségrostok, és gazdagabb, zamatosabb lesz az étel.  A pácolás ideje a nyersanyag fajtájától és a pácolás módjától függ.

A pácokat az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

  • Olajos: ezt száraz húsoknál és halaknál használjuk. porhanyóssá, szaftosabbá teszi az ételünket, s ha lehet olívaolajat használjunk hozzá.  az olajos pácban  a zöldségeket fél óráig, a húsokat 1-2 napig, a halakat fél óráig, pácoljuk.
  • Boros: ez bor vagy borecet alapú, savanykás ízű, és ezért a halak puha húsát összetartja. Ha bort használunk, az legyen erős zamatú.A boros vagy borecetes pácban a zöldségeket 2 óráig, a húsokat 2-3 napig, a halakat fél óráig pácoljuk . Fontos, hogy csak porcelán, üveg  vagy rozsdamentes   nemesacél edényben pácoljunk.

Kakukkfüves-babérleveles pác

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál friss citromlé
  • 1 evőkanál friss, felaprított kakukkfű
  • 4 összemorzsolt babérlevél,
  • só, őrölt borsot

A felsorolt összetevőket összekeverjük és máris használható. Ez a pác a tenger gyümölcseinek pácolására  a legalkalmasabb.

Mézes-paradicsomos pác

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál napraforgóolaj
  • 3 evőkanál ketchup
  • 2 evőkanál Worchestershire-szósz
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kínai ötfűszer keverék

A felsorolt  hozzávalókat egy mély edényben összekeverjük, s máris pácolhatunk benne.

 

Mediterrán pác

Hozzávalók:

  • 1 deci olívaolaj
  • 5 szál apróra vágott, friss majoranna
  • só, őrölt bors
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma

A fenti hozzávalókat összekeverjük, és azonnal használható is a páclé. Borjúhúsok pácolására a legalkalmasabb.