BBQ ABC – avagy útmutató grillezéshez
Nyár van, természetes, hogy nem a konyhában akarjuk tölteni az időt sütéssel főzéssel, hanem a családdal, barátokkal, ismerősökkel a szabadban. Legjobb alkalom erre egy kis szabadtéri grillezés, amely ugyan igényel némi beltéri (konyha időt,) előkészítést, de az alábbi útmutató segítségével ezt is a legrövidebb időre zsugoríthatjuk. Lássuk hát, mit és hogyan csináljunk!
A grillezés alapja a pácolás. A különböző pácok azért hasznosak, mert a bennük lévő olajtól puhábbak, omlósabbak lesznek a hús- és zöldségrostok, és gazdagabb, zamatosabb lesz az étel. A pácolás ideje a nyersanyag fajtájától és a pácolás módjától függ.
A pácokat az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:
- Olajos: ezt száraz húsoknál és halaknál használjuk. porhanyóssá, szaftosabbá teszi az ételünket, s ha lehet olívaolajat használjunk hozzá. az olajos pácban a zöldségeket fél óráig, a húsokat 1-2 napig, a halakat fél óráig, pácoljuk.
- Boros: ez bor vagy borecet alapú, savanykás ízű, és ezért a halak puha húsát összetartja. Ha bort használunk, az legyen erős zamatú.A boros vagy borecetes pácban a zöldségeket 2 óráig, a húsokat 2-3 napig, a halakat fél óráig pácoljuk . Fontos, hogy csak porcelán, üveg vagy rozsdamentes nemesacél edényben pácoljunk.
Kakukkfüves-babérleveles pác
Hozzávalók:
- 6 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál friss citromlé
- 1 evőkanál friss, felaprított kakukkfű
- 4 összemorzsolt babérlevél,
- só, őrölt borsot
A felsorolt összetevőket összekeverjük és máris használható. Ez a pác a tenger gyümölcseinek pácolására a legalkalmasabb.
Mézes-paradicsomos pác
Hozzávalók:
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 3 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál Worchestershire-szósz
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál kínai ötfűszer keverék
A felsorolt hozzávalókat egy mély edényben összekeverjük, s máris pácolhatunk benne.
Mediterrán pác
Hozzávalók:
- 1 deci olívaolaj
- 5 szál apróra vágott, friss majoranna
- só, őrölt bors
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
A fenti hozzávalókat összekeverjük, és azonnal használható is a páclé. Borjúhúsok pácolására a legalkalmasabb.