Cukkinis tortácskák

Lassan polgárjogot nyer a cukkini a magyar konyhában. Igaz, még többnyire csak kirántva kerül a tányérokba, de van, aki már megkedvelte a cukkinis spagettit, a cukkinival gazdagított lecsót, sőt az uborkával együtt kovászolódott zsenge kis cukkiniket is. Az alábbi fogás valójában egy gyors meleg előétel, vagy vendégváró sós falatka, ami a nyáresti vacsorák, baráti beszélgetések kísérője lehet.

 

Cukkinis tortácskák

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 1 csomag (50 dkg) mélyhűtött, leveles vajastészta
  • 3 kemény paradicsom
  • 1 karcsú cukkini
  • 20 dkg pizzára való mozzarella sajt
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1-2 evőkanál liszt

       a tészta kinyújtásához: liszt

        megkenéséhez1 tojás

A tésztát szoba hőmérsékleten hagyjuk kissé fölengedni. Közben a paradicsomot a cukkinivel meg a sajttal együtt 2×2 centis kockákra vágjuk. (A paradicsom szárrészét előtte természetesen kimetsszük.) Az újhagymát megtisztítjuk, ezt is 2-3 centis darabokra aprítjuk, az előzőekkel összekeverjük. A félig felengedett tésztát enyhén belisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és 5-6 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval 12 korongot szúrunk ki belőle. Fölvert tojással megkenjük, majd a sajtos zöldséget ráhalmozzuk úgy, hogy kicsit bele is nyomkodjuk. Végül a tortácskákat egymás mellé tepsire rakosgatjuk, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 15 percig sütjük. Melegen kínáljuk, de nem történik baja, ha kihűl, úgyis finom. Ne melegítsük újra, mert elveszti a ropógósságát, ami az egyik erénye.

Elkészítési ideje: 50 perc