HÚSVÉTRA KÉSZÜLVE: CIPÓBAN SÜLT SONKA
Lassan itt a húsvét, és a kenyértésztában sült sonka egy kis változatosságot jelenhet az ünnepi menüben, de csak annyit, amennyit ez az igazán hagyománytisztelő ünnep megenged. Ebben a fogásban benne van az igazi füstölt parasztsonka, a friss kenyér, és a meglepetés vonzereje. A főtt tojás, a burgonyasaláta, a tavaszi piros retek és az újhagyma persze nem hiányozhat mellőle. Az Infórádió adásában elhangzott sonkás recepteket a Tálaló menüpontra kattintva közvetlenül érhetik el. Akik a sonkafőzés fortélyaira kiváncsiak, azok azt Főzőiskola menüpontunkra kattintva találhatják meg.
|
Bővebben...
|
HETI AJÁNLAT: PIRÍTOTT SZÁRNYASCSÍKOK ÉDESKÖMÉNNYEL
Nyersen is fogyasztható, jellegzetes fűszeres illatú zöldségféle az édeskömény, amit mi magyarok nem igazán ismerünk, pedig késő tavaszig kapható, és jól helyettesíti az egyre fogyó friss zöldfélék sorát. Az édeskömény gyógyerejét már a rómaiak és görögök is ismerték, csak a gumója 12 féle nyomelemet és 14 féle aminosavat is tartalmaz, nem beszélve arról, hogy ideális testsúlycsökkentő, mert hatására kevesebb hogy zsírmolekula rakódik le a has ,a csípőtájék és a combok zsírszöveteiben.
|
Bővebben...
|
HETI AJÁNLAT: KARFIOLKRÉM LEVES FÜSTÖLT NYELVVEL
Gyorsan, egyszerűen elkészíthető zöldségféle a karfiol. Minimális a szénhidráttartalma, laktató a hatása, (igaz ez nem sokáig tart) és megtalálható benne az összes vitamin (kivéve a B12 és az E-vitamin) valamint 14 féle ásványi anyag, és 18 aminosav. Mindezeket nagyszerűen hasznosítja a szervezetünk, szükségünk is van ezekre télvíz idején. Fontos, hogy a főzéshez, pároláshoz használt levét soha ne öntsük ki, krémlevesnek ideális.
|
Bővebben...
|
|
KISKERTEMBEN TÉLVÉGI ROZMARING
Mindig kissé elszomorít, amikor az üzletben árult olyan fűszerek származási helyeként Egyiptom, Törökörszág, Vietnam stb van feltüntetve, amely kicsiny hazánkban is könnyen megterem. Ilyen a magyar népdalokban is megénekelt bimbós majoránna vagy a rozmaring.
Az én kertemben van rozmaring, és vannak télálló rozmaringfajták. Eddig nem tudtam, hogy az enyém ilyen. Persze lehet, hogy csak a mögöttünk lévő nagyon enyhe télnek köszönhető, de most is pompásan zöldell az ágyásban. A rozmaring gyógyfűként is kiváló, antibiotikus hatású illóolajaival gátolja a bomlási folyamatokat, ezért jó a húsok pácolásához, sütés közben pedig az égett zsírok káros vegyületeit semlegesíti.
|
Bővebben...
|
HETI AJÁNLAT: NARANCSOS KARAJ
Leginkább hétvégre, nagyobb családi ebédre, vagy ünnepi asztalra való ez a fogás. Nálunk a narancsos ételek igazi téli edelnek számítanak, holott a narancs származási helyét tekintve nyári gyümölcs. Egy narancs fedezi egész napi C-vitamin szükségletünket, megállíthatjuk vele a fogínyvérzést, és sok kalciumot tartalmaz, ami erősíti a csontokat, fogakat. De jelen esetben legfőbb érdeme, hogy remek ízt ad a karajnak. Elkészítése pedig kifejezetten egyszerű.
|
Bővebben...
|
ALMA, ALMA, ALMA !!! (4)
Almatorta ahány ház annyiféle módon készíthető. Az almás süteményeknél általában az a cél, hogy a nem túl szép gyümölcsöket fel tudjuk használni, ezúttal azonban ez nem így van. Ebben az esetben ínycsiklandó illat és íz mellett a látvány éppen olyan fontos, és ezt a szépen lerakott almaszelet nyújtják. A vaníliás almatorta torta tetejére öntött tejszínes krém egy része ugyanis sütés közben a gyümölcsdarabok közé szivárog, és látni engedi a lerakott almaszeleteket. További almás recepteket a keresőbe az alma szót beírva találhatnak.
|
Bővebben...
|
|