Simoncsics

 

 

ALMA, ALMA, ALMA !!! (3)

almasszarzellerKülönösen az alma héja gazdag tápanyagokban. Nem is gondolná az ember, hogy jelenetős mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmaz, de magnézium, vas, karotin és sok kálium is van benne, utóbbi az vízháztartásban, a veseműködés szabályozásában fontos, de az izommunkához is nagyon kell. Ezért ha lehet, együnk héjastól és nyersen sok almát.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: SÜTEMÉNYEK + 1

zserboEgész Európa legjobb édességei, cukorkái, fagylaltjai, parféi, tortái és süteményei nem Párizsban, nem Londonban, s még nem is Berlinben, hanem Budapesten, a Gizella téren készülnek – írta Gerbeaud Emil kínálatáról a korabeli sajtó. Máig fennmaradt süteménye a zserbó, a nevét viseli. A legtöbb háznál karácsonykor is szerepel az asztalon.

Bővebben...
 

HETI AJÁNLAT: ZÖLDPAPRIKÁS HAMBURGER

zoldpaprikashambrgrNevezhetnénk vagdaltnak, fasírtnak de az a mi fogalmaink szerint általában zsemlével gazdagítva, zsemlemorzsába forgatva, bő olajban kisütve készül. Ez a húspogácsa inkább emlékeztet egy hamburgerre, noha nem csak marhahúsból készül. Viszont színhús, aminek a sült zöldpaprika színében, ízében új jelleget ad. Válasszunk a még kapható színes vastaghúsú paprikákból, hogy a fogásunk szép étvágygerjesztő legyen. A paprika helyettesíti a köretet, kínáljunk hamburgerünk mellé friss, ropogós zsemlét vagy franciakenyeret.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: KORIANDER + 1

koriandereskenyerMár a Bibliában is említett ősidők óta használt fűszer a koriander. Magja, levele egyaránt hasznos ízesítője ételeinknek. Illóolajat, cukrot, fehérjét, zöldje C vitamint tartalmaz. Javítja az emésztést, vértisztító és szélhajtó hatású. Első sorban húspácok, sültek, káposztás ételek, szószok, savanyúságok fűszere, de a likőrgyártásban és konzerviparban is gyakran használják. Kenyerünk pedig különleges lesz tőle.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: TORMA + 1

tormahamozasA torma a konyhán kívül a népi gyógyászatban is nagy népszerűségnek örvendett. Rendszeres fogyasztását asztma ellen, vérnyomáscsökkentésre, fertőtlenítőként, légutak tisztítására is használták. Többnyire tormaszirupot készítettek belőle: a frissen reszelt tormát mézzel összekeverték, majd a levét kipréselték.  Csillapította a köhögést, a légcsőhurutot, a rekedtséget.

Bővebben...
 

ALMA, ALMA, ALMA!!! (2)

Gyerekjáték, így jellemezhetjük heti almás desszert ajánlatunkat. Való igaz, hiszen nem kell hozzá tésztát gyúrni, nyújtani, esetleg szaggatni egyszerűen a szárazanyagokat egy edénybe mérjük és kézzel összedolgozzuk, amíg az a zsemlemorzsához hasonló állagúvá válik. Az egészet aztán az almákra halmozzuk, s mint a homokózóban  a formákat szokás kanállal (vagy kézzel) keményre "ütögetjük".

Bővebben...
 

ALMA, ALMA, ALMA!!!

almasgyumolcskenyerGazdag almatermésünkből nemcsak enni, hanem sütni-főzni is érdemes idén. Használjuk ki a lehetőséget, és minél több receptet próbáljunk ki. Nem is hinnénk mennyi van. Ígérjük, olvasóink segítségére leszünk, és tavaszig itt a honlapon rendszeresen közreadunk egyet-egyet. Mai receptajánlatunk egy olyan gyümölcskenyér mely olcsó, kiadós, sokáig eláll. Elkészítését a mellékelt linkre kattintva FŐZŐISKOLA rovatunkban lépésről lépésre nyomon követhetik.

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

13. oldal / 39