Simoncsics

 

 

HETI AJÁNLAT:

CITROMHABOS PISKÓTATEKERCS

A piskótatekercs könnyű sütemény, ami az elkészítését illeti, és noha az alábbi citromkrémmel töltve már nem tartozik a kifejezetten „kímélő" édességek közé, krémessége miatt mégis könnyűnek érezzük. A nehéz ünnepi sütemények után üdítő befejezése lehet egy vasárnapi ebédnek.


Bővebben...
 

Karácsonyra mandulás ropogós

mandulasszeletKarácsony előtt jól jön minden olyan sütemény receptje, amit  előre, akár nagyobb mennyiségben  is  el lehet készíteni, mert sokáig eláll, ráadásul eltér  a megszokott  édességektől. A mandulás ropogós pontosan ilyen,  száraz, finom, illatos ropogtatni való. Ha ilyenkor megsütjük, akár Újévig lesz mit kínálni a vendégeknek.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: CSIRKEMÁJ + 1

A tél a pástétomok ideje. Az ideális ilyenkor novemberben az lenne, ha libamájból készíthetnénk, de mert az rendkívül drága holmi, csirkemájjal is helyettesíthetjük. Az ízesítése hasonló a klasszikus libamájpástétoméhoz, ropogós pirítósra kenve tökéletes hideg téli vacsorára való.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: WORCESTERSHIRE MÁRTÁS + 1

csirkecombrostonA szardella és a tamarind mellett ecet, melasz, fokhagyma, vöröshagyma, szója, chili és még számtalan fűszer kombinációjából született ez a világszerte ismert ételízesítő szósz. Worcestershire-nek írjuk, vuszter-nek ejtjük. nem csak  mártásokat, húsokat, hanem tartalmas leveseket is nagyszerűen ízesít.

Bővebben...
 

ÉDESANYÁM FŐZTJE

VIDNYÁNSZKY ATTILA

Karácsony közeledtével  VidnyászkyAttilával a Nemzeti Színház főrendezőjével szülőföldjének, Kárpátaljának, és családjának karácsonyi szokásairól, édesanyjának főztjéről beszélgettem. A cikk megjelent a Magyar Konyha ez évi karácsonyi számában. Az írást az Édesanyám főztje linkre kattintva olvashatják.

 

JÓ KIS RÉGI RECEPT

Sok olyan régi fogást őrizünk az emlékezetünkben, amit ma is szívesen megkóstolnánk. Bizonyára az egyszerűségük, szegényességük, vélt vagy valós korszerűtlenségük miatt kophattak ki a konyhánkból.  Mégis sokan vannak, akiknek a már a nevük hallatán is összefut a nyál a szájukban. Ilyen „divatból kiment” recepteket szeretnénk feleleveníteni.

Bővebben...
 

KÁRPÁTALJAI KOSTOLÓ

A Kárpátok dús lejtőin legelésző tehenek, juhok mindig bőségesen ellátták az ott élőket jó zsíros tejjel, vajjal, túróval. Nem véletlen, hogy a legkedveltebb helyi fogások ezekkel készülnek. A kukoricadarából főzött puliszka túróval lerakva messze földön híres fogás. A kárpátaljai konyha hagyományos ételeiről a Magyar Konyha legutóbbi  2016 októberi számában írtam bővebben. Évekkel ezelőtt Kárpátaljai kóstoló címmel könyvem is jelent meg róluk, aminek bővített újrakiadását most tervezzük.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 39