Simoncsics

 

 

HETI AJÁNLAT: HAMIS TÖLTÖTT KARALÁBÉ

hamistoltottkaralabeHa nincs kedvünk, időnk, karalábévájónk, akkor sem kell lemondanunk az egyik legfinomabb nyár eleji ételről: a töltött karalábéról.  Mindössze a karalábévájást kell elhagynunk, és egy  merész döntéssel a hagyományosan összeállított tölteléket gombóc formájában belefőzni a párolt karalábéba.  Aztán jöhet a habarás, a tetejére a frissen vágott petrezselyem és már tálalhatunk is. Még időt is nyerhetünk  így. További karalábés recepteket a keresőbe beírva találhatnak.

Bővebben...
 

NYÁRRA: HIDEG KAPROS ÚJBURGONYALEVES

ujkrumplikaporÚjkrumpli szinte nyár végéig kapható, ezért nem gond a kánikulai napokon  üdítő hideg levest főzni belőle. A kaporral fűszerezett és tejföllel, enyhe ecettel pikánsra ízesített leves méltó párja lehet a hideg gyümölcsleveseknek. Utóbbiak cukortartalmuknál fogva már-már desszert számba mennek, ezért sokan nem is kedvelik.

Bővebben...
 

ÚJ SZEZON: BODZAVIRÁG SZÁRÍTVA

szaritottbodzaviragA bodza virágának gyűjtése, amellett hogy kellemes, egészséges és hasznos időtöltés. Most van itt az ideje. A friss virág felhasználásáról szörpként, üdítőként, pongyolában” sütve már írtam. A tartósítás kevésbé elterjedt módjához, a szárításhoz most szeretnék kedvet csinálni. A szárított virágból télen illatos teát főzhetünk, de meghűlésre, köhögés csillapításra mézzel ízesítve is kiváló. Ha pedig elfogyott a tavasszal eltett bodzaszörpünk, szárított virágból akármikor készíthetünk néhány üveggel.

Bővebben...
 

PÜNKÖSDI KALÁCS - KOZONA

kozonakalacsPünkösdkor a moldvai csángók rengeteg kozonának nevezett kalácsot sütnek. Egy részét magukkal viszik a Csíksomlyói búcsúba, a többit szétosztják a falu gyermekei és népe között, akik mindig nagyon örvendenek ennek. A töltelék alapanyagától függően a kalácsot, diós, kakaós, kávés, túrós, rahátos koronának nevezik.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: EPER + 1

foldieperMindig gond a vendégeket valami újdonsággal meglepni. Eperszezonban természetes, hogy eperben gondolkodunk, de hogy kaviárral is lehet házasítani, az nem jutott volna eszembe, míg osztrák barátnőmtől nem kaptam az ötletet. Ehhez a vendégfogadó falatkához a kissé keményebb eperszemek is megfelelnek.  Fontos, hogy szépen szeletelhetőek legyenek.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: SPÁRGA + 1

spargafejekKezdődik a spárga- és eperszezon. Primőr korában mindkettő drága, értékes hozzávaló, megérdemlik, hogy néha kísérletképpen, valami egészen szokatlan, különleges összeállításban tálaljuk őket. A lágy ízű zsenge spárgát az eper édessége, a rukkola izgalmas csípőssége és a finoman pikáns salátaöntet izgalmas salátává varázsolja. Mondanom sem kell ezt nem savanyúságként, hanem ünnepi menűsor bevezetőjeként, esetleg parti-fogásként tálaljuk.

Bővebben...
 

BEFŐZÉS ÚJRA - BODZA VIRÁG

karamellasbodzaszorpMinden évben készítek bodzaszörpöt. Kezdetben nem tettem bele tartósítószert, és olyankor gyakran megforrt. Azután próbáltam felforralva, majd kigőzölve is tartósítani, de a hő nem tett jót az izének, illatának.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 39