HETI AJÁNLAT: HAMIS TÖLTÖTT KARALÁBÉ
Ha nincs kedvünk, időnk, karalábévájónk, akkor sem kell lemondanunk az egyik legfinomabb nyár eleji ételről: a töltött karalábéról. Mindössze a karalábévájást kell elhagynunk, és egy merész döntéssel a hagyományosan összeállított tölteléket gombóc formájában belefőzni a párolt karalábéba. Aztán jöhet a habarás, a tetejére a frissen vágott petrezselyem és már tálalhatunk is. Még időt is nyerhetünk így. További karalábés recepteket a keresőbe beírva találhatnak.
|
Bővebben...
|
|
NYÁRRA: HIDEG KAPROS ÚJBURGONYALEVES
Újkrumpli szinte nyár végéig kapható, ezért nem gond a kánikulai napokon üdítő hideg levest főzni belőle. A kaporral fűszerezett és tejföllel, enyhe ecettel pikánsra ízesített leves méltó párja lehet a hideg gyümölcsleveseknek. Utóbbiak cukortartalmuknál fogva már-már desszert számba mennek, ezért sokan nem is kedvelik.
|
Bővebben...
|
ÚJ SZEZON: BODZAVIRÁG SZÁRÍTVA
A bodza virágának gyűjtése, amellett hogy kellemes, egészséges és hasznos időtöltés. Most van itt az ideje. A friss virág felhasználásáról szörpként, üdítőként, „pongyolában” sütve már írtam. A tartósítás kevésbé elterjedt módjához, a szárításhoz most szeretnék kedvet csinálni. A szárított virágból télen illatos teát főzhetünk, de meghűlésre, köhögés csillapításra mézzel ízesítve is kiváló. Ha pedig elfogyott a tavasszal eltett bodzaszörpünk, szárított virágból akármikor készíthetünk néhány üveggel.
|
Bővebben...
|
PÜNKÖSDI KALÁCS - KOZONA
Pünkösdkor a moldvai csángók rengeteg kozonának nevezett kalácsot sütnek. Egy részét magukkal viszik a Csíksomlyói búcsúba, a többit szétosztják a falu gyermekei és népe között, akik mindig nagyon örvendenek ennek. A töltelék alapanyagától függően a kalácsot, diós, kakaós, kávés, túrós, rahátos koronának nevezik.
|
Bővebben...
|
|
TÁLALÓBAN: EPER + 1
Mindig gond a vendégeket valami újdonsággal meglepni. Eperszezonban természetes, hogy eperben gondolkodunk, de hogy kaviárral is lehet házasítani, az nem jutott volna eszembe, míg osztrák barátnőmtől nem kaptam az ötletet. Ehhez a vendégfogadó falatkához a kissé keményebb eperszemek is megfelelnek. Fontos, hogy szépen szeletelhetőek legyenek.
|
Bővebben...
|
TÁLALÓBAN: SPÁRGA + 1
Kezdődik a spárga- és eperszezon. Primőr korában mindkettő drága, értékes hozzávaló, megérdemlik, hogy néha kísérletképpen, valami egészen szokatlan, különleges összeállításban tálaljuk őket. A lágy ízű zsenge spárgát az eper édessége, a rukkola izgalmas csípőssége és a finoman pikáns salátaöntet izgalmas salátává varázsolja. Mondanom sem kell ezt nem savanyúságként, hanem ünnepi menűsor bevezetőjeként, esetleg parti-fogásként tálaljuk.
|
Bővebben...
|
BEFŐZÉS ÚJRA - BODZA VIRÁG
Minden évben készítek bodzaszörpöt. Kezdetben nem tettem bele tartósítószert, és olyankor gyakran megforrt. Azután próbáltam felforralva, majd kigőzölve is tartósítani, de a hő nem tett jót az izének, illatának.
|
Bővebben...
|
|
|
|
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>
|
9. oldal / 39 |