Zöldhüvelyű bab
A zöldhüvelyű, fiatal zöldbab kitűnően alkalmas salátának, főzeléknek, levesnek, de a leghálásabb, mint könnyű köret: nálunk alig készítenek zöldbabból ilyet, ezért most ehhez szolgálok néhány ötlettel. Ám akármilyen zsenge a zöldbabunk, mégse együk nyersen, mert a benne lévő Phasin nevű fehérje káros az emberi szervezetre. A forrázás és a főzés azonban közömbösíti hatását. Legjobb, ha megmossuk, majd kevés sós vízben (amiben olaj is lehet) 10-15 percig pároljuk.
Zöldbab paradicsomgyűrűben

- 50 dkg zsenge zöldhüvelyű zöldbab
- 3 kiskanál olívaolaj
- 1-1 csapott kiskanál apróra vágott kakukkfű-, majoránna-, zsálya-, menta- és tárkonylevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 nagy érett lukullusz paradicsom
A megmosott zöldbabot forrásban lévő sós vízbe dobjuk, és kb. 10 perc alatt roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, lecsöpögtetjük, és egy mély tálba tesszük. Az olívaolajjal meglocsoljuk, a felaprított zöldfűszerkeverékkel és fokhagymával megszórjuk. Gyengéden összerázzuk, hogy az öntet mindenütt a szálakra tapadjon, és így hagyjuk kihűlni. Közben a paradicsomokat megmossuk, és fél centi vastagon felszeleteljük. Magos belsejét ügyesen kivágjuk, hogy szép formás paradicsomgyűrűket kapjunk. A kihűlt babszálakat ötösével, hatosával kis kévékbe rendezzük, és mindegyikre egy paradicsomgyűrűt húzunk. Könnyű vegetáriánus fogásként vagy sültek köreteként, – látványnak és ízélménynek egyaránt – kiváló.
Mandulás zöldbab burgonyával

- 40 dkg zsenge zöldbab
- 5 dkg vaj
- só
- 40 dkg apró szemű újburgonya
- 3 evőkanál olaj
- 5 dkg mandulaforgács
A zöldbabot megmossuk, és enyhén sós, leheletnyi cukorral ízesített ízben roppanósra főzzük. Jól lecsöpögtetjük, majd olvasztott vajba forgatjuk. A megtisztított burgonyát vastag falu serpenyőben, rázogatva, mint ahogyan az újkrumplit szokás, az olajon ropogósra sütjük. Közben a mandulaforgácsot szárazon megpirítjuk. Tálaláskor a zöldbab tetejére szórjuk, a burgonyaszemeket mellégurítjuk. Grillezett halhoz, sonkához kitűnő köret.
Paradicsomos zöldbab

- 40 dkg zöldhüvelyű zöldbab
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál olaj
- diónyi vaj
- 3-4 ágacska kakukkfű
- 1 dl zöldség- vagy húsleves
- 40 dkg paradicsom
- só, őrölt bors
A babot megmossuk, és a szálakat félbevágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olaj meg a vaj keverékén megfuttatjuk. A kakukkfűvel megszórjuk, majd a zöldbabot hozzáadjuk. A levessel, vagy ennek hiányában vízzel felengedjük, és puhára pároljuk. Közben a paradicsomot egy pillanatra forró vízbe dobjuk, hogy a héját könnyen le tudjuk húzni, majd kimagozzuk és feldaraboljuk. Mielőtt a bab teljesen megpuhulna, a paradicsomot belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és még néhány percig együtt főzzük. végül összeforraljuk. Burgonyalepényhez, grillezett húsok mellé köretnek tálaljuk.