Sárgabarack
A sárgabarackot csak frissen, szezonja idején, koranyáron és nyár derekán vásároljuk. Illata, zamata, édes íze csak a teljesen érett gyümölcsben érvényesül. Viszont gyorsan megromlik, tehát azonnal fel kell használni. Sok immunrendszert erősítő karotint (az A-vitamin provitaminja) tartalmaz, amely az érés folyamán keletkezik és halmozódik fel a gyümölcsben. Három sárgabarackban 2500 NE (nemzetközi egységnyi) A-vitamin található, amely a felnőtt szervezet napi szükségletének a fele.
Édes savanyú sárgabarack sültekhez
Hozzávalók:- 60 dkg szép, ép szemű sárgabarack
- 2 dl vörösborecet
- 0,5 dl balzsamecet
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 darabka fahéj
- 3 evőkanál barnacukor
- só
- néhány csepp Tabasco-mártás
A sárgabarackot megmossuk, elfelezzük és kimagozzuk. A vörösborecetet, a balzsamecetet és a vörösbort egy lábasba öntjük, a fahéjat és a cukrot hozzáadjuk, majd felforraljuk. A barackot beledobjuk, és 10 percig kíméletesen főzzük. Ezután leheletnyit megsózzuk, a Tabasco-mártással enyhén csípősre ízesítjük. Pulyka-, sertés- vagy báránysülthöz köretként kínáljuk. A hússzeleteket kissé kiverjük, besózzuk, lisztbe forgatjuk, majd az olajon megsütjük úgy, hogy az elején lefedjük, majd ha az alja már színt kapott, a húst megfordítjuk, és a sütést-párolást fedő nélkül fejezzük be. Tálaláskor az édes savanyú barackot szűrőkanállal a pecsenye mellé szedjük, levével pedig megöntözzük a húst.
Sárgabarackos piláf
Hozzávalók:- 60 dkg csirke- vagy pulykamellfilé
- 1 közepes vöröshagyma
- 5-6 dkg vaj
- só, őrölt bors
- 25 dkg rizs
- 5 dl szárnyashús-leves (leveskockából is készülhet)
- 22030 dkg kimagozott sárgabarack
- sáfrány vagy sáfrányos szeklice
A húst egyforma, körömnyi kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a vajon megfuttatjuk. A húst rádobjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve fehéredésig sütjük. Közben a rizst megmossuk, jól lecsöpögtetjük. A csirkére öntjük, összekeverjük, néhány percig pirítjuk, majd fölforralt levest ráöntjük. Letakarva, kis lángon 15-20 percig pároljuk. A félbevágott és kimagozott barackot 5 perccel azelőtt keverjük hozzá, mielőtt teljesen elkészülne, ekkor, ha kell még utánaízesítjük, és csöppnyi sáfránnyal színezzük.
Clafoutis, azaz francia gyümölcslepény
Hozzávalók:- 3 tojás
- 12 dkg porcukor
- 10 dkg rétes liszt
- késhegynyi sütőpor
- 5 dl tej
- 40 dkg sárgabarack
Érdemes megtanulni, mert a franciák gyümölcslepényé a claofutis (ejtsd klafuti), mindenféle gyümölccsel vagy zöldséggel gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Emlékeztet a mi palacsintánkra, csak egyben sül, a francia polgári konyhában is hamar közkedveltté vált. Melegen tálalandó, ezért közvetlenül az étkezés előtt készítsük el. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük, a lisztet, a sütőport és a tejet beledolgozzuk. Egy tepsit jól kivajazunk, 40 dkg gyümölcsöt, jelen esetben sárgabarackot kimagozunk, negyedekbe vágjuk, és beleszórjuk. A tésztamasszát ráöntjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 30-35 perc alatt megsütjük. Azonnal tálaljuk.