Sárgabarack

A sárgabarackot csak frissen, szezonja idején, koranyáron és nyár derekán vásároljuk. Illata, zamata, édes íze csak a teljesen érett gyümölcsben érvényesül. Viszont gyorsan megromlik, tehát azonnal fel kell használni. Sok immunrendszert erősítő karotint (az A-vitamin provitaminja) tartalmaz, amely az érés folyamán keletkezik és halmozódik fel a gyümölcsben. Három sárgabarackban 2500 NE (nemzetközi egységnyi) A-vitamin található, amely a felnőtt szervezet napi szükségletének a fele.

Édes savanyú sárgabarack sültekhez

Sárgabarack Hozzávalók:
  • 60 dkg szép, ép szemű sárgabarack
  • 2 dl vörösborecet
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 darabka fahéj
  • 3 evőkanál barnacukor
  • néhány csepp Tabasco-mártás

A sárgabarackot megmossuk, elfelezzük és kimagozzuk. A vörösborecetet, a balzsamecetet és a vörösbort egy lábasba öntjük, a fahéjat és a cukrot hozzáadjuk, majd felforraljuk. A barackot beledobjuk, és 10 percig kíméletesen főzzük. Ezután leheletnyit megsózzuk, a Tabasco-mártással enyhén csípősre ízesítjük. Pulyka-, sertés- vagy báránysülthöz köretként kínáljuk. A hússzeleteket kissé kiverjük, besózzuk, lisztbe forgatjuk, majd az olajon megsütjük úgy, hogy az elején lefedjük, majd ha az alja már színt kapott, a húst megfordítjuk, és a sütést-párolást fedő nélkül fejezzük be. Tálaláskor az édes savanyú barackot szűrőkanállal a pecsenye mellé szedjük, levével pedig megöntözzük a húst.


Sárgabarackos piláf

Sárgabarackos piláf Hozzávalók:
  • 60 dkg csirke- vagy pulykamellfilé
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 5-6 dkg vaj
  • só, őrölt bors
  • 25 dkg rizs
  • 5 dl szárnyashús-leves (leveskockából is készülhet)
  • 22030 dkg kimagozott sárgabarack
  • sáfrány vagy sáfrányos szeklice

A húst egyforma, körömnyi kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a vajon megfuttatjuk. A húst rádobjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve fehéredésig sütjük. Közben a rizst megmossuk, jól lecsöpögtetjük. A csirkére öntjük, összekeverjük, néhány percig pirítjuk, majd fölforralt levest ráöntjük. Letakarva, kis lángon 15-20 percig pároljuk. A félbevágott és kimagozott barackot 5 perccel azelőtt keverjük hozzá, mielőtt teljesen elkészülne, ekkor, ha kell még utánaízesítjük, és csöppnyi sáfránnyal színezzük.


Clafoutis, azaz francia gyümölcslepény

Sárgabarack Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg rétes liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 5 dl tej
  • 40 dkg sárgabarack

Érdemes megtanulni, mert a franciák gyümölcslepényé a claofutis (ejtsd klafuti), mindenféle gyümölccsel vagy zöldséggel gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Emlékeztet a mi palacsintánkra, csak egyben sül, a francia polgári konyhában is hamar közkedveltté vált. Melegen tálalandó, ezért közvetlenül az étkezés előtt készítsük el. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük, a lisztet, a sütőport és a tejet beledolgozzuk. Egy tepsit jól kivajazunk, 40 dkg gyümölcsöt, jelen esetben sárgabarackot kimagozunk, negyedekbe vágjuk, és beleszórjuk. A tésztamasszát ráöntjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 30-35 perc alatt megsütjük. Azonnal tálaljuk.