Csillagtök
A csillagtök – amit patisszon, püspökkalap vagy ufó néven is ismerünk – a tökfélék családjába tartozik. Legfinomabbak a zsenge, maximum 10-12 centi átmérőjű példányok, ezeket többnyire hámozni sem kell, magjuk is alig van. A csillagtök csak kevés fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz. Kalóriaértéke is alacsony: 10 dkg 21 kcal. Nagyon könnyen emészthető, ezért a diétában és a könnyű nyári táplálkozásban is jelentős szerepet játszhat. Semleges íze miatt bármilyen más zöldségfélével, de hússal, tojással, sajttal, túróval is nagyszerűen házasítható. A legtöbb zöldfűszer illik hozzá, különösen a friss kapor és a metélőhagyma.
Hideg, kapros csillagtökleves
Hozzávalók:- 1 közepes (kb. 40 dkg-os) csillagtök
- 1 dl tejföl
- diónyi vaj
- 1 evőkanál liszt
- só
- ecet
- 1 nagy csokor kapor
A csillagtököt félbevágjuk, kimagozzuk, majd a húsából karalábévájóval kis gömböket formázunk. (Készíthetjük úgy is, hogy a csillagtököt meghámozzuk, és a húsát egy centis kockákra vágjuk.) A gömböket, (illetve a kockákat) 1 liter sós vízben puhára főzzük. A lisztet a vajon aranysárgára pirítjuk, az apróra vágott kapor felét belekeverjük, majd egy kevés hideg vízzel simára dolgozzuk, és a levest berántjuk vele. A tejfölt néhány kanálnyi levessel csomómentesre keverjük, és ezt is beleöntjük. Még egyszer felforraljuk, ha kell, utánasózzuk, és néhány csepp ecettel kellemesen pikánsra savanyítjuk. Alaposan behűtve a maradék kaporral megszórva tálaljuk; meleg nyári napokon üdítő leves.
Csillagtökpaprikás
Hozzávalók:- 1 kg csillagtök (lehet 1-2 nagy vagy több kisebb)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1-1 zöldpaprika és paradicsom (csípős paprika)
- 2 evőkanál olaj
- 2 dl tejföl
- 1 kiskanál liszt
- só, őrölt bors
- 1 kiskanál pirospaprika
A csillagtököt félbevágjuk, kimagozzuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és meghámozzuk. A hagymát megtisztítjuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, mindkettőt felaprítjuk, és az olajon aranysárgára sütjük. Ezután pirospaprikával megszórjuk, és a paradicsomot beledaraboljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve addig pároljuk, amíg a paradicsom szét nem fő. Ezután a csillagtök-szeleteket belefektetjük, és lefödve addig hagyjuk a tűzön, amíg meg nem puhulnak. Kevergetni nem szabad, csak rázogassuk a lábost. Végül a tejfölben simára kevert liszttel behabarjuk, és még egyszer fölforraljuk. (Aki szereti a csípőset, egy erős paprikát is tehet bele.)
Töltött csillagtök
Hozzávalók:- 4 közepes (kb. 15 cm átmérőjű) csillagtök
- a töltelékhez
- 35 dkg darált hús (sertés, pulyka, csirke egyaránt jó
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- só, őrölt bors
- 1 nagy csokor petrezselyem
- olaj
- 0,5 dl tejföl
- 5 dkg reszelt sajt
A csillagtökök tetejéről egy-egy ujjnyi vastag szeletet levágunk, majd kibelezzük. Ez után karalábévájóval annyit vágunk ki a húsából, hogy még kellő tartása maradjon a héjának. A megtisztított hagymát apróra vágjuk, az olajon megfuttatjuk, a zúzott fokhagymát belekeverjük, majd a darált húst hozzáadva megsózzuk, megborsozzuk. Kevergetve fehéredésig sütjük, végül az apróra vágott petrezselymet is beleszórjuk. Ezalatt a rizst egy másik edényben sós vízben megfőzzük, majd a hússal összedolgozzuk. A csillagtökök kivájt belsejét is hozzáadjuk. Megkóstoljuk, ha kell, utána fűszerezzük. Ezzel keverékkel a tököket megtöltjük, és egy kiolajozott tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Ujjnyi vizet öntünk alá, és fóliával lefödve, forró sütőben 25-30 percig pároljuk. Ezután a fóliát eltávolítjuk, és a töltött tökök tetejét a tejföllel megkenjük, a reszelt sajttal megszórjuk. Ezután már csak annyi időre toljuk vissza a forró sütőbe, amíg a víz teljesen elpárolog alóla, és a sajt a tetejére olvad. Legtöbb esetben a héja is ehetőre puhul.