Rétes
Legendásan rétesevő nép vagyunk mi magyarok. Szeretjük az almástól a túrósig minden változatát. Körtével, szőlővel és kókuszos sárgarépával töltöttekről azonban aligha hallottunk. Nem csoda, mert a receptek Svájcból származnak, de kipróbálásra méltóak. Ha valaki hagyományos rétestésztából készíti, akkor a szokásosnál kissé vastagabbra húzhatja a „szaftosabb” gyümölcsös töltelékekhez. Azért, hogy értékes tartalma sülés közben nehogy kifolyjon, felgöngyölés előtt a tészta széleit jobbról-balról hajtsuk a töltelékre. Az összetekeréshez nemcsak nedves konyharuhát, hanem sütőpapírt is használhatunk.
Szőlős rétes
Hozzávalók:- 2 csomag (4 lapos) réteslap
- 2 tojás
- 7-8 dkg cukor
- 30 dkg natúr krémsajt (legjobb a mascarpone)
- 20 dkg darált babapiskóta
- 60 dkg nagy szemű, lehetőleg magtalan piros szőlő
- néhány evőkanál olaj
- zsemlemorzsa
- porcukor
A tojást a cukorral habosra keverjük, először a krémsajtot majd a piskótamorzsát hozzá adjuk. A szőlőt leszemezzük, a szemeket félbevágjuk (ha kell, ki is magozzuk), és a krémsajtos masszába keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, a lapok között egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A szőlős massza felét egyenletesen rákenjük, majd feltekerjük, akár a bejglit szokás. Olajjal megkent tepsibe fektetjük. A másik rúd rétest ugyanígy készítjük el. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) 35 percig sütjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.
Körtés, mákos, túrós rétes
Hozzávalók:- 1 tojás
- 10 dkg cukor
- 60 dkg tehéntúró
- 7-8 dkg darált mák
- 5 dkg búzadara
- 4 körte
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 2 csomag (4 lapos) réteslap
- néhány evőkanál olaj
- zsemlemorzsa
- 15 dkg porcukor
- 3 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál mák (nem darált)
A tojást a cukorral habosra keverjük, és az áttört túrót, a mákot meg a darát is hozzáadjuk. A körtéket meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát kockákra vágjuk, majd a citrom héjával meg levével együtt a túrós mákba keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, a lapok között egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A töltelék felét egyenletesen rásimítjuk, és feltekerjük. Kiolajozott tepsibe fektetjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kb. 35 percig sütjük. A tetejére való mázhoz a cukrot a citromlével addig keverjük, amíg teljesen föl nem oldódik. A kihűlt rétesre kenjük, majd rászórjuk a mákot.
Sárgarépás kókuszos rétes
Hozzávalók:- 2 csomag (4 lapos) réteslap
- a töltelékhez:
- 10 dkg aszalt sárgabarack vagy nagyszemű mazsola
- 2 tojás
- 10 dkg méz
- 15 dkg tehéntúró
- 1 citrom reszelt héja
- 40 dkg sárgarépa
- 15 dkg kókuszreszelék
- néhány evőkanál olaj
- zsemlemorzsa
- kókuszreszelék
Az aszalt barackot vagy a mazsolát kb. 30 percre forró vízbe áztatjuk. A tojást a mézzel jól elkeverjük, az áttört túrót meg a reszelt citromhéjat hozzáadjuk. A répát megtisztítjuk, lereszeljük, és a kókusszal meg a kissé fölaprított barackkal együtt a túrós masszába keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, a lapok között egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A töltelék felét egyenletesen rásimítjuk, és föltekerjük. Kiolajozott tepsibe fektetjük, a másik rúd rétest ugyanígy készítjük el, végül előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kb. 35 percig sütjük.