Megjelent a Kárpátaljai kóstoló

Ez a kiadvány nem szokványos szakácskönyv, hanem a szabolcs-szatmárihoz hasonló, ám Kárpátok közelségének köszönhetően tejben, vajban, ízekben gazdag kárpátaljai konyha még fellelhető eredeti ételleírásainak gyűjteménye. A szerző, Pákozdi Judit gasztronómiai újságíróként 1989-tól kezdve évekig járta Kárpátalja falvait, városait, hogy a hagyományos recepteket, az ízeket, szokásokat, az ősi tudást még őrző  emberektől, asszonyoktól összegyűjtse, lejegyezze, sőt azok falvanként eltérő módjára is kitérjen. A hitelességet megerősítendő az adatközlők nevét, képet is megörökítette.

A könyv először szerény, fekete fehér kivitelben 1993-ban megjelent, de gazdasági okokból nem juthatott el Kárpátaljára, ezért a szerző tovább folytatta a gyűjtést, és a küzdelmet az újabb kiadásért, ami most, 2021-ben valósulhatott meg. Végül 264 ételleírás került a könyvbe, köztük számos olyan, amelyeket az itt élő más nemzetiségűek – ruszinok, ukránok, oroszok, szlovákok, örmények, cipszerek, zsidók és még hosszú a soruk – konyhájából vettek át a magyarok. Mert a kárpátaljai konyha nem csak egyedi, hanem befogadó is. A receptek elé természetes módon kívánkozott az étkezési hagyományokról, szokásokról szóló fejezet, amelyet a beregszászi illetőségű, a honismeret terjesztése iránt elkötelezett Punykó Mária magyartanár, szerkesztő gyűjtött csokorba, és  Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke ajánlotta az olvasók figyelmébe a kötet borítóján. A könyvet a helyi kifejezések gyűjteménye és közel fél száz színes kép teszi teljessé.

 

Megrendelhető a Babér Kiadó menüpont alatt