Eljött a kapros túrós pite ideje
A nyárhoz nem csak a fagylalt, a strandolás és a napozás tartozik hozzá, hanem a kapros-túrós lepény is. Legalábbis sokunknak elképzelhetetlen egy-egy nyári ebéd e finomság nélkül. A magyar családok többségének megvan a saját jól bevált receptje, én Erika barátnőmére szavazok, azzal a kiegészítéssel, hogy idén a töltelék felét kísérlet képen ánizskaporral fűszereztem, mert rengeteg nőtt belőle a kiskertben. Sütés után nem tudtuk megkülönböztetni, hogy a lepény melyik felében melyik kaporféle került, egyformán finom volt.
Hozzávalók:
a tésztához
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipetnyi só
- 1 sütőpor
- 4 kanál vaj (vagy fagyott mangalica zsír)
- 1-15 dl tejföl
- 2 tojás sárgája (a fehérjéket a tölteléknél használjuk)
- 3 kanál cukor
a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2 tojás sárgája (a fehérjéket a fentiekkel együtt használjuk fel)
- 2 dl tejföl
- 5-6 kanál cukor
- 1 nagy csokor apróra vágott kapor
- 3 kanál búzadara
A lisztet a csipetnyi sóval és a sütőporral elkeverjük, majd a vajat vagy a fagyos zsírt belemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a 2 tojássárgáját, a cukrot és az egészet összegyúrjuk. Ha szükséges, még teszünk bele még tejfölt, hogy a tészta jól gyúrható legyen. Egy közepes tepsit (kb. 22 x 35 cm) sütőpapírral kibélelünk, a kinyújtott tésztát belesimítjuk úgy, hogy körben pereme is legyen.
A töltelékhez a túrót áttörjük, és a 2 tojás sárgáját elkeverjük benne. Cukrot attól függően adunk hozzá, hogy mennyire édesen szeretjük, majd a finomra vágott kaprot és a búzadarát is beledolgozzuk. Végül az összesen tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a túrókrémbe forgatjuk. Egyenletesen a tésztára kenjük, és közepesen meleg (180 °C, légkeveréses sütőben 165°C) sütőben kb. 40 percig illetve tűpróbáig sütjük. Akkor jó, ha a teteje enyhén pírt kap. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva tálra rakjuk.
Elkészítési ideje:1 óra
Tipp:
- Búzadara azért kell a töltelékbe, hogy a túró nedvességét felszívja, kihűlés után ne essen össze.
- A tejföl egy részét kefirrel helyettesíthetjük.
- Ne hagyjuk sokáig állni, frissen finom.
- A tésztába egy fél biocitrom héját is belereszelhetjük.