Eljött a kapros túrós pite ideje

 

A nyárhoz nem csak a fagylalt, a strandolás és a napozás tartozik hozzá, hanem a kapros-túrós lepény is. Legalábbis sokunknak elképzelhetetlen egy-egy nyári ebéd e finomság nélkül. A magyar családok többségének megvan a saját jól bevált receptje, én Erika barátnőmére szavazok, azzal a kiegészítéssel, hogy idén a töltelék felét kísérlet képen ánizskaporral fűszereztem, mert rengeteg nőtt belőle a kiskertben.  Sütés után nem tudtuk megkülönböztetni, hogy a lepény melyik felében melyik kaporféle került, egyformán finom volt.

 

Hozzávalók:

a tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipetnyi só
  • 1 sütőpor
  • 4 kanál vaj (vagy fagyott mangalica zsír)
  • 1-15 dl tejföl
  • 2 tojás sárgája (a fehérjéket a tölteléknél használjuk)
  • 3 kanál cukor

a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás sárgája (a fehérjéket a fentiekkel együtt használjuk fel)
  • 2 dl tejföl
  • 5-6 kanál cukor
  • 1 nagy csokor apróra vágott kapor
  • 3 kanál búzadara

A lisztet a csipetnyi sóval és a sütőporral elkeverjük, majd a vajat vagy a fagyos zsírt belemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a 2 tojássárgáját, a cukrot és az egészet összegyúrjuk. Ha szükséges, még teszünk bele még tejfölt, hogy a tészta jól gyúrható legyen. Egy közepes tepsit (kb.  22 x 35 cm) sütőpapírral kibélelünk, a kinyújtott tésztát belesimítjuk úgy, hogy körben pereme is legyen.

A töltelékhez a túrót áttörjük, és a 2 tojás sárgáját elkeverjük benne. Cukrot attól függően adunk hozzá, hogy mennyire édesen szeretjük, majd a finomra vágott kaprot és a búzadarát is beledolgozzuk. Végül az összesen tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a túrókrémbe forgatjuk. Egyenletesen a tésztára kenjük, és közepesen meleg (180 °C, légkeveréses sütőben 165°C) sütőben kb. 40 percig illetve tűpróbáig sütjük. Akkor jó, ha a teteje enyhén pírt kap. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva tálra rakjuk.

Elkészítési ideje:1 óra

Tipp:

  • Búzadara azért kell a töltelékbe, hogy a túró nedvességét felszívja, kihűlés után ne essen össze.
  • A tejföl egy részét kefirrel helyettesíthetjük.
  • Ne hagyjuk sokáig állni, frissen finom.
  • A tésztába egy fél biocitrom héját  is belereszelhetjük.