Petterson szelet

Családunkban néha még a legkevésbé újító szándékúak is megpróbálkoznak egy-egy ismeretlen recepttel. Egy ilyen  az a  svéd  ihletésű étel, amely kiállta az idő próbáját.  Szinte ünnepi fogásnak számít a  saját  szárítású  aszalt szilva és a bőséges tejszínes mártás miatt.

Lassan 40 éve szerepel a családi menüben – elsősorban nagyobb családi események (születésnapok, névnapok) alkalmával – , mert jól előkészíthető, (még jót is tesz neki egy kis “állás”), nagyon kiadós, és még a gyerekek is rajonganak érte. Mellette a  zöld,  párolt  ceruzabab pedig a tavaszt  idézi.

 

Hozzávalók:

  • 8-10 szelet kicsontozott hosszúkaraj
  • só, őrölt bors
  • gyömbérpor
  • 16-20 szem aszalt szilva
  • liszt
  • olaj
  • 7-8 dl húsleves
  • 3 dl tejszín

A hússzeleteket kissé kiverjük, sóval, borssal, gyömbérporral megszórjuk, majd mindegyikre 4-5 szem aszalt szilvát fektetünk, amit előzőleg beáztattunk, és kimagoztunk. A hússzeleteket szorosan összegöngyöljük, és hústűvel megtűzzük. Egyenként lisztbe forgatjuk, majd adagonként egy kevés olajon köröskörül hirtelen megpirítjuk. Egyszerre csak annyit tegyünk a lábasba, ami kényelmesen elfér benne. Végül az összes húsgöngyöleget visszarakjuk, és annyi húslevessel öntjük le, amennyi ellepi. Kis lángon fedő alatt majdnem puhára pároljuk, majd a fedőt levesszük, és a levet jó sűrűre beforraljuk, ezalatt a hús is teljesen megpuhul. Végül a tejszínt ráöntjük, és kis lángon még tíz percig a tűzön hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Kis kockákra vágott, főtt burgonyával és egészben párolt, zsenge, zöld színű ceruzababbal tálaljuk.