Csicsókakrém-leves
Tél van, jól jön, ha gyorsan lehet valami finomat és főleg meleget tálalni. Mindig nagy segítség, ha a mélyhűtőben van egy-egy adag készre főzött finomság, például olyan, mint a tejszínes, csicsókakrém leves. Külön öröm, ha az alapanyagot magunk termesztettük.
A csicsóka kicsit füstős íze egészen különleges élmény. már csak ezért is érdemes kipróbálni. Elkészítése nem ördöngösség. A gumókat a burgonyához hasonlóan kell meghámozni, igaz girbe-gurba formájuk miatt ez kis időt vesz igénybe, de mindenképpen megéri a fáradtságot. Tisztításuk kifejezetten zöldségtisztításra készült, nagyon erős sörtéjű kefével is megoldható.
Hozzávalók:
- 30 dkg burgonya
- 50 dkg csicsóka
- 1 liter csirke-vagy zöldségleves (bio leveskockából is készülhet)
- 2,5 dl víz
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors
- 1/2 kiskanál őrölt szerecsendió
- 1 dl tejszín
a díszítéshez:
- pirospaprika
- apróra vágott snidling, alias, metélőhagyma
A burgonyát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A leveshez hozzáadjuk a vizet, a burgonyát beledobjuk főni. Közben a csicsókákat meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, megmossuk, és amint az egyes darabokkal készen vagyunk, beledobjuk a fövő burgonya közé. Ezt követően a megtisztított fokhagymát is hozzáadjuk, majd az egészet lefedve 20-30 perc alatt puhára főzzük. Ha kész, a zöldségeket sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd merülő mixerrel turmixszoljuk. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, amivel „összemelegítjük” a levest anélkül, hogy felforralnánk. Meleg tányérokba szedve meghintjük pirospaprikával, összevágott metélőhagymával, esetleg újhagyma zöldjével. Finom, ropogós kenyérrel tálaljuk.