Csicsókakrém-leves

Tél van, jól jön, ha gyorsan lehet valami finomat és főleg meleget tálalni. Mindig nagy segítség, ha a mélyhűtőben van egy-egy  adag  készre főzött finomság, például olyan, mint a tejszínes, csicsókakrém leves. Külön öröm, ha az alapanyagot magunk  termesztettük.

A csicsóka kicsit füstős íze egészen különleges élmény. már csak ezért is érdemes  kipróbálni. Elkészítése nem ördöngösség. A  gumókat a burgonyához hasonlóan kell meghámozni, igaz girbe-gurba formájuk  miatt ez kis időt vesz igénybe, de mindenképpen megéri a fáradtságot. Tisztításuk kifejezetten zöldségtisztításra készült, nagyon erős  sörtéjű kefével is megoldható.

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg burgonya
  • 50 dkg csicsóka
  • 1 liter csirke-vagy zöldségleves (bio leveskockából is készülhet)
  • 2,5 dl víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors
  • 1/2 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 1 dl tejszín

         a díszítéshez:

  • pirospaprika
  • apróra vágott snidling, alias, metélőhagyma

 

A burgonyát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A leveshez hozzáadjuk a vizet, a burgonyát beledobjuk főni. Közben a csicsókákat meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, megmossuk, és amint az egyes darabokkal készen vagyunk, beledobjuk a fövő burgonya közé. Ezt követően a megtisztított fokhagymát is hozzáadjuk, majd az egészet lefedve 20-30 perc alatt puhára főzzük. Ha kész, a zöldségeket sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd merülő mixerrel turmixszoljuk. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, amivel „összemelegítjük” a levest anélkül,  hogy felforralnánk. Meleg tányérokba szedve meghintjük pirospaprikával, összevágott metélőhagymával, esetleg újhagyma zöldjével. Finom, ropogós kenyérrel tálaljuk.