Hogyan lesz a narancsból filé?
A narancs nagyszerű kiegészítője lehet sokféle ételnek, ám a gerezdeket elválasztó keserű hártyái miatt ezt a gyümölcsöt nem lehet csak úgy egyszerűen hozzáadni a fogásokhoz. Bizony ki kell filézni, ami kicsit babra munka, de egy éles kis késsel megoldható, ha tudjuk, mit kell tenni lépésről lépésre, ahogyan a főzőiskolánkban leírtuk.
Narancsfilézés lépésről lépésre
1.A filézéshez kemény narancsot válasszunk, mert az érettek ugyan jó ízűek, de hámozás után, ha megfogjuk, a puha gyümölcs leve könnyen kicsordul, vágni pedig nem lehet szépen. Tányér fölött dolgozzunk, hogy a kicsöpögő gyümölcslevet felfogjuk. Meg lehet inni, de a készülő narancsos fogást is ízesíthetjük vele.
2.A narancsot jól megmossuk, majd először a két végéről egy-egy lapocskát levágunk, így könnyebb lesz a héját lehántani.
3.A narancsot az egyik végére állítjuk, majd éles késsel függőlegesen, körben, lehámozzuk a héját. Fontos, hogy fehér bundájából ne maradjon semmi a gyümölcsbelsőn, mert attól keserű lesz.
4.A meghámozott narancson jól láthatók a hártyák, amelyek a gerezdeket elválasztják. Ezek közül kell kivágunk majd a gyümölcshúst, azaz a filét.
5.A hártyák mentén éles késsel bemetszést ejtünk, egyet jobbról, egyet balról, majd az így kiszabadított gerezdeket óvatosan kiemeljük. Ezeket nevezzük narancsfiléknek.