Sáfrányos sertésérmék

Sertés szűzpecsenyéből könnyű bármilyen fogást elkészíteni, mert gyorsan puhuló, omlós nem harsány ízű hús. Éppen ezért elbírja a különleges, szokatlan fűszerezést. Jelen esetben a sáfrányt, zöld-borsot. Előbbi drága fűszerszám, de csak kétcsipetnyi kell belőle, (és jó, ha van a háznál, mert ettől lesz aranyszínű a házi tyúkhúsleves). A zöld-borsot kis üvegekben, lében eltéve lehet kapni. Ebből sem baj, ha marad, mert majonézes zellersaláta ízesítésére kiváló.

Hozzávalók:

  • 2 sertés szűzpecsenye (kb. 80 dkg)
  • 2 csipetnyi sáfrány
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • só, őrölt bors
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 bio citrom
  • 1 kiskanál liszt
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 kiskanál zöld-bors

A szűzpecsenyét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, óvatosan kissé kiverjük, majd a csipetnyi sáfránnyal összekevert lisztbe hempergetjük, és serpenyőben, forró olajon az érmék mindkét oldalát megsütjük. Tálra szedjük, és közben megsózzuk, megborsozzuk. Visszamaradó levét a borral és ugyanannyi vízzel fölengedjük. A citromot vékonyan meghámozzuk – vigyázva, nehogy belső fehér bundája rajta maradjon – , a sárga héj felét vékony csíkokra vágjuk, és a boros lébe szórjuk, majd a citrom levét is belefacsarjuk. A lisztet a tejszínben simára keverjük, a boros pecsenyelébe öntjük, és kevergetve 2-3 perc alatt sűrű mártássá forraljuk. Megkóstoljuk, és ha kell, utána sózzuk. Végül a maradék sáfrányt meg a zöld -borsot beleszórjuk, és a húst megforrósítjuk benne. Burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc