Vénusz almája: a birs

 

Megjelent a piacokon, a zöldségeknél a  csábító formájú  és illatú  birsalma. A római korban a szerelmet és a termékenységet szimbolizálta, innen a szép Vénusz almája elnevezés.. Ám hiába előkelő múltja, finom íze, kompóton és birsalmasajton kívül nemigen készítünk belőle mást. Ha nyersen belekóstolunk,  fanyar ízétől inkább elmegy, mint megjön a kedvünk hozzá. Aki az első csalódás után nem adja fel, megpárolja, megfőzi vagy megsüti, az egy életre beleszerethet páratlan zamatába. Mézzel, mákkal megsütve  például mennyei   desszert.

 

Mákos, vajas, sült birsalma

Hozzávalók

  • 2 nagy birsalma
  • 8 dkg vaj
  • 2 narancs leve
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál mák

A birsalmát alaposan megmossuk, héjáról a viaszos szöszöket konyharuhával ledörzsöljük. A gyümölcsöket  elfelezzük, és gömbölyű felükről egy kis lapocskát levágunk, hogy a tányéron majd megálljanak. Magházukat karalábévájóval kimetsszük, de a  fél birsalmákat  nem hámozzuk meg. Vágott felükkel felfelé,egyenként kivajazott   kis tűzálló tálba rakjuk.  Egy-egy fél narancs levét ráfacsarjuk, magházuk helyére mogyorónyi vajat morzsolunk, és a tálakat tepsire állítjuk.  Sütőben kis lánggal (176°C; légkeveréses sütőben 160°C) kb. 45 percig sütjük. Tálalás előtt porcukorral és mákkal megszórjuk, és 5-6 percre a sütőbe visszatoljuk.

Elkészítési idő: 1 óra                                                                         Egy adag:  340 kcal 1422 kJ