ALMA, ALMA, ALMA !!!
Kevés olyan gyümölcs van, amit ennyiféle formába, ízesítéssel és ennyi ideig használhatunk a konyhán. Mostantól hosszú hónapokon át szolgálja majd az egész családot, a tízóraira csomagolt gyümölcstől a rafinált ünnepi édességekig.
A francia almatorta viszonylag egyszerű változat, és éppen ettől olyan vonzó. Sokféle hasonló receptet találnak, ha a keresőbe beírják az alma szót.
Francia almatorta
Hozzávalók (8 szelethez):
- a tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj
- fél mokkáskanál só
- 0,5 dl hideg víz
- a töltelékhez:
- 80 dkg alma
- 1 citrom leve
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután az almát megmossuk, hámozás nélkül félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A tésztát egy kb. 26 centi átmérőjű, alacsony oldalú tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen (a legegyszerűbb kézzel). Utána az almát körben rárakjuk úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást. A citrom levével megöntözzük – vagy ecsettel rákenjük –, majd a cukorral megszórjuk. Az olvasztott vajjal meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 30 percig sütjük. Mire kihűl, az almából kisült levet a tészta mind beissza.
Elkészítési idő: 50 perc + a tészta pihentetése
Tipp:
- Ez a gyümölcstorta egy kiadós leves után a második fogás szerepét is betöltheti
- Viszonylag hosszúnak tűnő elkészítési ideje nagy részét a sütés teszi ki, ezért bátran bevállalható akár egy hétköznapi ebéd részeként is.