ALMA, ALMA, ALMA !!!

Kevés olyan gyümölcs van, amit ennyiféle formába, ízesítéssel és ennyi ideig használhatunk a konyhán. Mostantól hosszú hónapokon át szolgálja majd az egész családot, a tízóraira csomagolt gyümölcstől a rafinált ünnepi édességekig.

A francia almatorta viszonylag egyszerű változat, és éppen ettől olyan vonzó. Sokféle hasonló receptet találnak, ha a keresőbe beírják az alma szót.

Francia almatorta

Hozzávalók (8 szelethez):

  • a tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj
  • fél mokkáskanál só
  • 0,5 dl hideg víz
  • a töltelékhez:
  • 80 dkg alma
  • 1 citrom leve
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután az almát megmossuk, hámozás nélkül félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A tésztát egy kb. 26 centi átmérőjű, alacsony  oldalú tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen (a legegyszerűbb kézzel). Utána az almát körben rárakjuk úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást. A citrom levével megöntözzük – vagy ecsettel rákenjük –, majd a cukorral megszórjuk. Az olvasztott vajjal meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 30 percig sütjük. Mire kihűl, az almából kisült levet a tészta mind beissza.

Elkészítési idő: 50 perc + a tészta pihentetése

Tipp:

  • Ez a gyümölcstorta egy kiadós leves után a második fogás szerepét is betöltheti
  • Viszonylag hosszúnak tűnő elkészítési ideje nagy részét a sütés teszi ki, ezért bátran bevállalható akár egy hétköznapi ebéd részeként is.