Ősszel szőlővel

Diós tészta készült ebédre, amikor is az asztalon ott állt a gyümölcsöstál tele szőlővel.  Szép napos őszi idő volt, szinte indítatva érezte az ember magát, hogy csipegessen a gyümölcsből. És ekkor egy pillanat alatt megszületett az ötlet: a porcukros diós metéltre szórjunk szőlőszemeket. Az ízek és a színek olyan harmóniája született meg, ami párját ritkítja. Ennél egyszerűbbet és nagyszerűbbet így ősszel nem is tudnék ajánlani senkinek.

Szőlős diós metélt

Hozzávalók:

  • 25 dkg hosszú metélt
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 dkg vaj
  • a tetejére:
  •  10 dkg darált dió
  •  1 nagy fürt  fehér szőlő
  • 5-10 dkg porcukor

A tésztát lobogva forró vízben, amibe egy evőkanálnyi olajat is öntöttünk, kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, leöblítjük, és jó alaposan lecsöpögtetjük. Egy lábasban a vajat megolvasztjuk, és a tésztát beleforgatjuk, még azon melegen a lecsipegetett szőlőszemekkel összekeverjük, és így tálaljuk. A darált dióval és a porcukorral a tányérokon szórjuk meg. Mindkettőt külön tálkában is adhatjuk az asztalra, hogy mindenki a saját kedve szerint ízesíthesse a szőlős metéltjét.

Elkészítési ideje: 25 perc

Tipp:

  • Rövid metéltből is készíthetjük, de mindenképpen vékony, metélt tészta illik hozzá
  • Ha van időnk, otthon is gyúrhatunk 25 dkg lisztből tésztát. Gyorsan elkészül és garantáltan vékony lesz, ha saját kezűleg nyújtjuk.A gyúrt tészta készítésének leírását a főzőiskolánkban hamarosan megtalálhatják.
  • Minél több tojásos metéltet veszünk annál finomabb lesz ez a fogás.
  • A színben a fehér szőlő illik hozzá igazán, de természetesen kékkel is lehet készíteni.
  • Tésztafőzéskor azért kell a vízbe egy kis olajat önteni, hogy a metéltszálak ne ragadjanak össze.