Padlizsán töltve

 

A padlizsán sokféleképp elkészíthető, leggyakrabban kirántjuk, krémet keverünk belőle vagy megtöltjük. Most a szokványos  darált húsos töltelék helyett egy gombás, sonkás és édesköményes  változatot ajánlunk. Érdemes így is kipróbálni, mert az édeskömény új ízzel gazdagítja a tölteléket.  További padlizsános recepteket a Tálaló  menűpontra  kattintva találhatnak.

 Gombás, sonkás, édesköményes töltött padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 nagy padlizsán
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg csiperke
  • 1 kisebb édeskömény
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín

a tetejére: reszelt sajt

A padlizsánokat megmossuk, leszárogatjuk, hosszában kettévágjuk, és vágott oldalukkal lefelé az olajon 5 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd a belsejüket kikaparjuk,  vigyázva, hogy a héj  épségben maradjon, és fölaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és a vajon megfuttatjuk. Közben a gombát meg az édesköményt megtisztítjuk, mindkettőt körömnyi kockákra vágjuk, és a padlizsánbelsővel együtt a hagymára dobjuk. Nagy lángon 4-5 percig pirítjuk, majd a csíkokra metélt sonkát is hozzáadjuk. Megsózzuk, a liszttel megszórjuk még egy percig kevergetve pirítjuk, majd a tejszínt ráöntjük. 1-2 percig forraljuk, ez alatt jól besűrűsödik. Az így elkészített tölteléket a padlizsánok üregébe púpozzuk. Végül a töltött padlizsánokat beolajozott tepsibe fektetjük, 2 kanálnyi vizet is öntünk alájuk, a tetejüket a reszelt sajttal megszórjuk, és nagy lánggal (220°C, légkeveréses sütőben 200°C) 15-20 percig sütjük.

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

Tipp:

  • Vegetáriánusok természetesen sonka nélkül készíthetik el.
  • Ha valaki idegenkedik  az édesköménytől , akár el is hagyhatja, de akkor más ízű töltléket kap.
  • Nagyobb étkűeknek több padlizsánból készítsük