Szilva télire ecetesen, reszterként

Legajánlatosabb szilvalekvárt készen venni, mert kis mennyiségben nem érdemes az elkészítésével otthon vesződni, sose lesz olyan, mint az üstben főtt igazi szatmári. Ám néhány üveg ecetes szilva jól jön majd télen a sültekhez, a szilvareszter pedig a császármorzsához, gombóchoz. Mindkettő elkészítése egyszerű. De, ha van aszalónk, még a szilva szárításával is megpróbálkozhatunk, városi körülmények között ez a biztos eljárás.

Ecetes szilva

A jó ecetes szilva titka a ropogós kemény gyümölcs és a jó arányokban ízesített  tartósítólé.  A szilvát megmossuk és egészben- magostól – belerakjuk az előkészített befőttes üvegekbe. Felöntjük vízzel, majd ezt leszűrjük és megmérjük, hogy tudjuk, mennyi levet kell készíteni. Minden liter vízhez 2 deci  10%-os ecetet és 20 deka cukrot számítunk, amit néhány szem szegfűszeggel, darabka fahéjjal ízesítünk.  Felforraljuk, majd a szilvára öntjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután ismét leszűrjük, felforraljuk,  és a gyümölcsre töltjük.  Miután ebben az esetben a szilvát nem főzzük meg, csak éppen leforrázzuk, ahhoz, hogy elálljon, mindenképpen kell a tetejére tartósítószert szórni.  Ám nincs vele több dolgunk, nem kell sem kigőzölni, sem szárazgőzbe tenni, mehet a kamrába a helyére.

***

Szilvareszter tartósítószer nélkül

Csak a jó érett kék szilvából az igazi. Ha lehet, magvaválót válasszunk, mert könnyebb lesz kimagozni.  A megmosott szemekből eltávolítjuk a magot, majd a gyümölcsöt lábasban addig főzzük – szigorúan kevergetve –, amíg a héja összeráncosodik. Ekkor a szilva érettségétől függően kilónként 15-20 deka cukorral megszórjuk, és még egyszer felforraljuk. Előmelegített üvegekbe töltjük, egyszerre csak egyet rakunk meg, de azt színültig, majd csavaros fedővel azonnal lezárjuk, és 5 percre fejre állítjuk. Ezután az üvegeket talpra fordítjuk, és száraz gőzbe téve hagyjuk kihűlni.  Jómagam a kissé előmelegített, majd elzárt sütőt használom erre a célra, jól bevált.

***

Szilvaszárítás, aszalás

A szilvát a meleg nyári napokon szétterítve, esetleg a bogarak ellen tüllel letakarva, egyszerűen meg is száríthatjuk, de ez mindenképp hosszabb és bizonytalanabb módja az eltartásnak.   A biztos és gyors az aszalóban szárítás. Igazi aszalókemence már vidéken is csak keveseknek áll rendelkezésére, a kis elektromos aszaló berendezések azonban jól kihasználhatóak, kis helyen elférnek, mindenféle gyümölcs, zöldség, fűszer- és gyógynövény tartósítására alkalmasak.  Legnagyobb erényük, hogy mindenféle tartósítószer és cukor használatát így elkerülhetjük.  Aszalásra a jó érett szilva a megfelelő, a szemeket ki kell magozni és magházzal felfelé a rácsra rakosgatni.  Egy szintre csak egyforma szemeket rakjunk, és ügyeljünk rá, hogy ne kerüljenek egymásra. Egészen zörgősre hagyjuk száradni, hogy biztosan elálljon. Ez a házilag aszalt szilva nem lesz olyan szép és kívánatos, mint az üzletekben kapható, de az íze kiváló, és megtestesül benne a gyümölcs íze és kezünk munkája.

***